Χήρες στρατιωτικών: Να τις ξαναπαντρέψεις ή να λιμοκτονήσουν;

Οι απίστευτες ρυθμίσεις για τις χήρες στρατιωτικών, αντιμετωπίζονται πλέον με ειρωνεία από τους στρατιωτικούς . Η κυβέρνηση προφανώς είναι …αλλού

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, δείχνουν να σκέφτονται οι απόστρατοι. Η στοχοποίηση των οικογενειών τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους έδωσε τίποτα απο όσα τους υποσχέθηκε, όχι μόνο αντί να δώσει τους πήρε όπως και σε όλους τους Έλληνες αλλά ξεγυμνώνει τους στρατιωτικούς και απο την τελευταία τους ελπίδα πως η πατρίδα θα διασφαλίσει την αξιοπρέπεια της οικογένειας τους αν πάθουν κάτι.

Το συντονιστικό των αποστράτων δεν ασπάζεται την κυβερνητική συμβουλή προς τις χήρες να πάνε να…πιάσουν καμιά δουλειά.

Ξέρουν, απο τις γυναίκες, τα παιδιά, τους φίλους και τους γνωστούς πως στην πραγματική ζωή δουλειές που να μην είναι ντροπή και να προσφέρονται σε γυναίκες των 50+ στην χώρα με την ανεργία ρεκόρ απλά δεν υπάρχουν.

Με μια αιχμηρότατη ανάρτηση του το συντονιστικό αποφάσισε να ζητήσει απο τον Πάνο Καμμένο να λάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση.

Στην ίδια ανακοίνωση το συντονιστικό θυμίζει πως ο νόμος Κατρούγκαλου «προβλέπει» πως:

«αν κάποια μείνει, σχετικά, ενωρίς χήρα και δεν εργάζεται,.. ή θα πεθάνει από πείνα ή θα πρέπει, μέσα σε τρία χρόνια, να ξαναπαντρευτεί…..»

Διαβάστε την επιστολή – καταπέλτη που εστάλη σε πολιτική και φυσική ηγεσία:

ΠΡΟΣ  : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο
ΚΟΙΝ   : Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Δ.Βίτσα

Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν.

Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Α.Στεφανή

Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ν.Τσούνη Π.Ν.

Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χ.Χριστοδούλου

Α/Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σ.Ράπτη

ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ

ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΧΕΤ : α.-Ν.4387/16 (ΦΕΚ Α.΄85/12-05-2016)

β.- ΚΥΑ αριθ. οικ. 26083/887(ΦΕΚ Β.΄1605 από 07-06-2016

γ.- Έγγραφο Συντονιστικού αριθ.πρωτ.291 από 06-09-2016

1.-Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (σχετικό α) , πέραν των σημαντικών αλλαγών που εισάγονται στην  ασφάλιση και συνταξιοδότηση των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. ( εν συντομία  Στρατιωτικών )  , οι οποίες επισημάνθηκαν με το σχετ. (γ) , υπάρχει εντονότατο πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας , όπως αυτές καθορίζονται στο Άρθρο 12 του σχετ. (α)  << Σύνταξη λόγω θανάτου>> και στις κανονιστικές αυτού εγκυκλίους.

2.-Το σχετ. (α) στο άρθρο 12 , προβλέπει την λήψη σύνταξης για τρία χρόνια με ηλικιακά κριτήρια και μετά την διακοπή της και την λήψη εκ νέου μόνο μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους του χήρου/χήρας , εφόσον κατά την παρέλευση της τριετίας από τον χρόνο θανάτου του/της συζύγου ο χήρος/χήρα συμπληρώνει τα 55 έτη , αλλιώς εάν είναι κάτω των 52 ετών λήψη σύνταξης μόνο για τρία χρόνια και διακοπή δια παντός της χορηγήσεως της (χωρίς καν να έχουν επιστραφεί οι προαπαιτούμενες για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος , ασφαλιστικές εισφορές του θανόντος)

3.-Η διάταξη αυτή , που είναι πρωτοφανής , παγκόσμια , είναι δυνατόν να αφήσει χωρίς εισόδημα χήρες/χήρους στρατιωτικών , που εμπίπτουν στις δεσμεύσεις του Άρθρου 12 του σχετ. (α).

4.-Οι σύζυγοι των στρατιωτικών είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να εργασθούν κατά την διάρκεια της ενέργειας των συζύγων , λόγω των συχνών μεταθέσεων και των δεσμεύσεων και περιορισμών που επιφέρει η συμβίωση με στρατιωτικό.

5.-Εκ των ανωτέρω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η εν λόγω ρύθμιση θίγει ως επί το πλείστον τους στρατιωτικούς.

6.-Με το σχετ. (γ) έχουμε ζητήσει να ληφθεί μέριμνα να τροποποιηθεί το σχετ. (α) , ώστε να απαλειφθεί η ρύθμιση αυτή και αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες.

7.-Επίσης έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για την συνταγματικότητα ολόκληρου του σχετ. (α).

8.-Έχοντας γνώση ότι ήδη έχουν παρουσιασθεί περιπτώσεις χηρών ηλικίας κάτω των 55 ετών με πρόβλημα επιβίωσης , προτείνουμε τα ακόλουθα , επειδή ως προανεφέρθη το πρόβλημα αφορά ως επί το πλείστον τους στρατιωτικούς : “Να τροποποιηθούν οι νόμοι που διέπουν τα τρία Μετοχικά Ταμεία (Μ.Τ.Σ.Μ.Τ.Ν.-Μ.Τ.Α.) , ανάλογα , ώστε να μην διακόπτεται η παροχή του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ σε χήρες/χήρους που έλαβαν σύνταξη , βάσει συνταξιοδοτικής πράξης , αλλά αυτή διεκόπη σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Ν.4387/2016.”

Υποστράτηγος  Ε.Δανιάς. ε.α.                              Πρόεδρος ΕΑΑΣ

Συνταγματάρχης Ν.Καίσαρης ε.α.              Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ

Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν. ε.α.         Πρόεδρος ΕΑΑΝ και Συντονιστικού

Αντιπλοίαρχος (Ε) Γ.Γεωργακόπουλος Π.Ν. ε.α.  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ

Αντιπτέραρχος (Ι) Σ.Καββούρης Π.Α. ε.α.                 Πρόεδρος ΕΑΑΑ

Αντισμήναρχος (Ρ) Ι.Κρανιάς Π.Α.ε.α.                Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

Για την ακρίβεια

Ο  Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου

     Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν.ε.α.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ