Συντάξεις Χηρείας: Νέο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση

Φαίνεται πως ο θόρυβος σχετικά με τις συντάξεις χηρείας έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η νομοθετική πρωτοβουλία μάλλον είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Με νέα νομοθετική πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται να αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα των συντάξεων χηρείας. Ένα νέο νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων (ζητήματα χηρείας, καταβολής διπλών ασφαλιστικών εισφορών, κα) παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, που ολοκληρώνεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του  Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι, για τις συντάξεις της χηρείας γυναικών κάτω των 55 ετών, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, ότι θα ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα, που θα αντιμετωπίζει τις εκκρεμότητας. Είπε όμως, πως θα προηγηθεί μελέτη για το ποιες περιπτώσεις θίγονται και για μια σειρά κριτηρίων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, όπου χρειάζεται. Τονίζουμε πως το θέμα αυτό αφορά άμεσα τις χήρες των στρατιωτικών που θίγονται σημαντικά από τις μέχρι τώρα νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για ένα άλλο θέμα που αφορά και τους στρατιωτικούς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, έθιξε το θέμα της περικοπής κατά 60% της σύνταξης αναπήρων, όταν αυτοί απασχολούνται ευκαιριακώς (ακόμη και για πνευματικά δικαιώματα που αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο και όχι εισόδημα) ζητώντας να ενταχθούν στην εύνοια του νόμου για τους ψυχικώς πάσχοντες και οι ανάπηροι με αναπηρία 67%, οι πάσχοντες από τετραπληγία και οι μεταμοσχευμένοι.

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα διαχείρισης της σχετικής εγκυκλίου η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα για την απασχόληση των συνταξιούχων και δεν χρειάζεται νομοθέτηση για αυτή την περίπτωση.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «Η σχετική εγκύκλιος καθυστερεί, διότι υπάρχει μια ποικιλία περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές. Όμως, θα ήταν ασυνεπές προς τη δική μας κυβέρνηση να συμβεί να μειώσουμε συντάξεις επειδή κάποιος παίρνει πνευματικά δικαιώματα για το έργο που δημιούργησε. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ήταν, γιατί η περικοπή των συντάξεων προέκυπτε με διάφορους τρόπους και θα δούμε τα θέματα αυτά μέσα σε αυτή τη διαδικασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ