Συντάξεις χηρείας: Οι μαυροφορούσες διεκδίκησαν όσα τους ανήκουν! – ΦΩΤΟ

Συντάξεις χηρείας: Σε δυναμική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας εξελίχθηκε η συγκέντρωση των γυναικών που έχασαν σύζυγο και εισόδημα σε μια ημέρα!


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να γύρισε την πλάτη στις γυναίκες που έχασαν μέσα σε μια ημέρα σύζυγο και οικογενειακό εισόδημα, ωστόσο κέρδισαν κάτι πολύ σημαντικό. Έκαναν γνωστό το πρόβλημα στο πανελλήνιο και κέρδισαν υποστήριξη από πολύ κόσμο.

Οι 21 γυναίκες με το πένθος που σήμερα έδωσαν ραντεβού έξω από το υπουργείο εργασίας για να διεκδικήσουν την ίδια τους την αξιοπρέπεια, βρήκαν ένθερμους συμπαραστάτες συγγενείς, φίλους, οργανώσεις αποστράτων στρατιωτικών, αλλά και  των εν ενεργεία αστυνομικών υπαλλήλων.

 

Η ΠΟΑΣΥ στο πλευρό των γυναικών

Αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γρηγόριο Γερακαράκο συμμετείχε σήμερα, 30 Μαρτίου 2017, στη σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συζύγων θανόντων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί της οδού Σταδίου 29.

30-3-17a

Αφορμή αυτής της εκδήλωσης, αποτέλεσαν οι έως σήμερα υπεκφυγές του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιου ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ προς συνάντηση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την πίεση της διαμαρτυρίας χωρίς όμως να υπάρξει απτό αποτέλεσμα, όσον αφορά το αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 (συντάξεις χηρείας).

30-3-17b

Η ΠΟΑΣΥ αγωνίζεται για όλους τους αδικηθέντες από τα Μνημόνια εργαζομένους, γεγονός που το πιστοποιήσαμε και σήμερα εκφράζοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή μας στις χήρες συναδέλφων μας που πλήττονται από τις καταστροφικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, τις οποίες είχαμε αντιπαλέψει όταν ψηφιζόταν με την παράσταση διαμαρτυρίας μας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όταν καταφέραμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας – τροπολογία που εξαιρεί τις συντάξεις λόγω θανάτου και ένεκα της υπηρεσίας, για τα στελέχη όχι μόνο των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

30-3-17c

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει διαπράξει και υπογράψει ένα έγκλημα για όλες τις εργασιακές ομάδες και όχι μόνο για τους ενστόλους. Το έγκλημα είναι ότι σε περίπτωση θανάτου εργαζόμενου είτε από παθολογικά αίτια είτε από εργατικό ατύχημα ή από τροχαίο, η χήρα λαμβάνει σύνταξη μόνο για τρία χρόνια και ύστερα η κυβέρνηση την πετά στον… Καιάδα. Ζητήσαμε από την αντιπολίτευση το πρώτο νομοσχέδιο, που θα καταθέσει, να είναι για την κατάργηση αυτού του εκτρώματος».

30-3-17d

 

Ψ ή φ ι σ μ α

«Σιωπηρής Συγκέντρωσης Αξιοπρέπειας» για Συντάξεις Χηρείας

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε με το άρθρο 12 «Σύνταξη λόγω θανάτου» του ν.4387/2016, καθορίσθηκε:

(1) Να χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 50% και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, της σύνταξης που θα εδικαιούτο ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του.

(2) Η «προσωπική διαφορά» μετά τον υπολογισμό της σύνταξης να μην μεταφέρεται στις συντάξεις χηρείας

(3) Η σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, όπως παρακάτω:

(α) Είσαι πάνω από 55 ετών, παίρνεις σύνταξη εσαεί.

(β) Είσαι 52 έως 55 ετών, χορηγείται σύνταξη για 3 έτη, διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 ετών.

(γ) Είσαι κάτω των 52 ετών, χορηγείται σύνταξη μόνον για 3 έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.

(δ) Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης σύνταξης παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών εφόσον φοιτά σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα:

(1) Αν ζούσε ο σύζυγος δεν θα έπαιρνε σύνταξη; Η σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική; Τι θα γίνουν οι εισφορές των 25, 30 και 35 χρόνων του/της συζύγου;

(2) Πόσο λογικό είναι να δικαιούται σύνταξη κάποιος που είναι 55 ετών και 1 ημέρα και να μην δικαιούται κάποιος άλλος που είναι 55 ετών παρά 1 ημέρα;

(3) Ποιος θα δώσει εργασία σε μία κυρία/κύριο 50 ετών, πόσο θα τον/την πληρώνει και για πόσο διάστημα; Εδώ δεν βρίσκουν εργασία νεαρά άτομα με περγαμηνές, θα μπορέσουν να βρουν μεσήλικοι άνθρωποι; Ακόμα και αν βρεθεί εργασία θα προλάβει να αποκτήσει δικαίωμα σύνταξης ή θα «κλαπούν» για δεύτερη φορά οι εισφορές, του/της συζύγου αυτή τη φορά;

(4) Πως είναι δυνατόν μία χήρα άνω των 55 ετών με πολύ λίγα χρόνια γάμου να δικαιούται σύνταξης και μία άλλη μικρότερη των 55 ετών που ήταν παντρεμένη μια ζωή (άρα και υψηλές εισφορές) να μην δικαιούται σύνταξη;

(5) Μήπως το κράτος θα έπρεπε να βρει μία αξιοπρεπή εργασία στο προστατευόμενο μέλος της οικογένειας αφού καταχράται τις εισφορές δεκαετιών ή/και να επιστρέψει εντόκως αυτές στην οικογένεια; Μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια κληρονομεί και χρέη (και υποχρεώσεις) του θανόντος.

(6) Ποιος σκέφτηκε ένα τέτοιο μέτρο, που πρόκειται να επιφέρει στα ταμεία του κράτους, κάποιο μικρό δημοσιονομικό έσοδο και αυτό από το 2020 και μετά;

(7) Με δεδομένο ότι οι συντάξεις που θα δοθούν είναι πολύ μικρές λόγω του 50% και θα γίνουν ακόμη μικρότερες λόγω της μη μεταφοράς της προσωπικής διαφοράς το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει. Υπόψη ότι οι συντάξεις αυτές θα είναι. κατά μέσο όρο, της τάξεως των 450 €,  και θα καλύπτουν μετά βίας τις βασικές ανάγκες σίτισης, θέρμανσης, ηλεκτρισμού κλπ. Τι σκέφτεστε να πράξετε;

 

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας, όντας άτυχες που χάσαμε τους συζύγους μας σε αυτήν την ηλικία, το στήριγμα μας, τον πατέρα των παιδιών μας, αντί να πενθούμε και να προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε εκ νέου τη ζωή μας, να αναγκαζόμαστε λόγω του άδικου αυτού άρθρου, να παλεύουμε για το αυτονόητο. Την επιβίωση μας. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντα και της οικογένειας του.

 

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε και προτείνουμε όπως φέρετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τροπολογία, που να αφορά το άρθρο 12 του ν.4387/2016, και ειδικότερα στην άρση του το ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης χηρείας.

Μετά τιμής

 

            Γυναίκες κάτω των 55 ετών

που πλήττονται από το άρθρο 12 του ν.4387/2016

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ