Συνθήκη της Κων/πολης 1897 – Πώς αποπληρώναμε τα δάνεια μέχρι το 1981 !!!

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 1897

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1897, μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το 1897 ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική αυτοκρατορία με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα. Ο πόλεμος αυτός γνωστός και ως Ελληνοτουρκικός πόλεμος του

1897, διαρκεί τριάντα μέρες και έμεινε γνωστός ως «ατυχής» λόγω της ήττας της Ελλάδας και των δυσμενών επιπτώσεών του. Τον πόλεμο κήρυξε η Οθωμανική αυτοκρατορία αν και χαρακτηρίστηκε «ακήρυχτος» από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

Μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο, υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (22 Νοε 1897), όπου η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκη αποζημίωση στην Τουρκία και . Η Υψηλή Πύλη μάλιστα, απαιτούσε άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Επειδή όμως αδυνατούσε να ξεπληρώσει το δυσβάστακτο χρέος της η ελληνική κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη συμφώνησε η χώρα να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών (Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ιταλίας) οδήγησε σε συμφωνία που προέβλεπε:

  • Τη χορήγηση δανείου πολεμικών επανορθώσεων και του «εγγυημένου δανείου»
  • Την αναδιάρθρωση του χρέους και
  • Την υποθήκευση  των δημοσίων εσόδων από τα  μονοπώλια στους πιστωτές (το τσιγαρόχαρτο, το αλάτι, το πετρέλαιο, ο φόρος κατανάλωσης καπνού, τα σπίρτα, τα παιγνιόχαρτα, τα τέλη χαρτοσήμου, η σμυρίδα Νάξου αλλά και οι δασμοί του λιμανιού του Πειραιά, που θα διατηρηθούν μέχρι την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981).

Όταν λειτούργησε η Επιτροπή του Ελέγχου, οι Μεγάλες Δυνάμεις χορήγησαν νέο δάνειο 170.000.000 χρυσών γαλλικών φράγκων, ώστε η Ελλάδα να πληρώσει την πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία, για την πολεμική της ήττα και να αντιμετωπίσει το τρέχον έλλειμμά της.

Επίσης, με τη Συνθήκη, συμφωνήθηκε  η Ελλάδα να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη, καθώς και η αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη, η οποία απέκτησε την αυτονομία της το 1898 με Ύπατο Αρμοστή τον Πρίγκηπα Γεώργιο.

Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης τερμάτισε μια δυσχερή περίοδο για την Ελλάδα, ενώ το συναίσθημα της ήττας, της εθνικής ντροπής  και της μειονεξίας ήταν έκδηλο στους Έλληνες. Παρόλα αυτά πολύ γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ