Τα διαδοχικά εθνικά λάθη στην υπόθεση των θαλασσίων ζωνών

Γράφει ο Νικόλαος Λαδιανός, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3

ΝΙΚΟΣ ΛΑΔΙΑΝΟΣ

– Με την Διακήρυξη της Μαδρίτης (κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Τουρκίας), το 1997, δίνουμε την ξεκάθαρη εντύπωση ότι αποδεχόμαστε δικαιώματα της Άγκυρας στο Αιγαίο, περισσότερα από όσα της αναλογούν βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλων συναφών συνθηκών. («Σεβασμό στα θεμιτά , ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.»)

– Υπήρξε αδιανόητη ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαδοχικά, τα τελευταία 20 χρόνια, να προμηθευτεί το Ελληνικό κράτος τουλάχιστον ένα(!) ερευνητικό σκάφος, προκειμένου να ασκήσουμε de facto δικαιώματα, που μας αναλογούν στην υφαλοκρηπίδα μας, τόσο στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου όσο και αλλού (Ιόνιο, Λιβυκό, Ανατολική Μεσόγειο).

– Σημειώθηκε, επίσης, αδιανόητη κωλυσιεργία και διαδοχικά πολιτικά και διπλωματικά λάθη στο κλείσιμο υποθέσεων καθορισμού ΑΟΖ με γειτονικές χώρες, όπως Κυπριακή Δημοκρατία, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία.

– Επιδείχθηκε μνημειώδης ασυνεννοησία μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και έλλειψη ισχυρής προβολής μιας Ενιαίας, Εθνικής Κόκκινης Γραμμής απέναντι στις αλλεπάλληλες τουρκικές διεισδύσεις και διεκδικήσεις. Ακόμη και στην κορύφωση κρίσεων, όπως η πρόσφατη Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπου είδαμε κυβερνητικά στελέχη να προβαίνουν σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις σχετικά π.χ. με τις ενέργειες του Oruc Reis (αν τελικά κάνει ή δεν κάνει ουσιαστικές έρευνες) ή με τα δικά μας όρια ανοχής (αν τελικά είναι η δικαιοδοσία μας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή τα 12 ναυτικά μίλια ή τα 6 ναυτικά μίλια ή τίποτε από όλα αυτά…!!).

– Σε όλα τα παραπάνω θα προσθέσω τη μόνιμη αδυναμία των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών, καθώς και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας -κάτι που εδράζεται, βεβαίως, κυρίως στην Έλλειψη Πολιτικής Βούλησης- να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν κινήσεις και δράσεις, που θα μας φέρνουν πάντα ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του αντιπάλου. Αντί να σερνόμαστε διαρκώς εμείς πίσω από τις εξελίξεις.

Έχουμε αποδείξει, και προσφάτως, ότι μπορούμε, αν το θελήσουμε και το επιδιώξουμε στρατηγικά, ΚΑΙ να έχουμε, εκ των προτέρων, τις αναγκαίες στρατηγικές συμμαχίες, αλλά ΚΑΙ να βρισκόμαστε ΠΑΝΤΟΥ , ΕΓΚΑΙΡΩΣ, ακόμη και ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ. Τόσο με διπλωματικά όσο και με στρατιωτικά μέσα…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ