Τα διαστημικά «όνειρα» του Ερντογάν και ο αστροναύτης από τα social media

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

του Θανάση Αργυράκη

Στα όρια της γραφικότητας κινείται η τουρκική ηγεσία, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα καυτά προβλήματα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Σε ένα κρεσέντο μεγαλομανίας, χτές, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη νεοαναδυόμενη «διαστημική δύναμη».

Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και υπερδυνάμεις στον τομέα του Διαστήματος, με πείρα πολλών δεκαετιών, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, και λιγότερο η Ευρώπη, καθώς και άλλες δυνάμεις, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατίθενται, δεν παύουν να έχουν, εκτός από επιτυχίες, και πολλές αποτυχίες.

Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους τομείς, για τον οποίον, εκτός από τεράστια χρηματικά ποσά, απαιτείται μεγάλη εμπειρία και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό ερευνητών και επιστημόνων υψηλών προδιαγραφών. Κάτι που ουδόλως διαθέτει η σημερινή Τουρκία.

Παρά ταύτα, και προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των Τούρκων, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού, ο Τ. Ερντογάν έσπευσε να παρουσιάσει το «εθνικό διαστημικό πρόγραμμα» της Τουρκίας.

Διαστημικό κέντρο – μακέτα

Με ταχυδακτυλουργικά τρικάκια, λοιπόν, προσπάθησε να πείσει ότι η Τουρκία μπορεί ακόμα και να κατασκευάσει το δικό της διαστημικό κέντρο. Κάτι αντίστοιχο με το ρωσικό «Κοσμοδρόμιο» ή το διαστημικό κέντρο της NASA.

Αλλά, επειδή, όπως είπε στη συνέχεια, η Τουρκία δεν βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική περιοχή για κάτι τέτοιο, προτιμότερο είναι να περιοριστεί στην αποστολή ενός Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα.

Και έβαλε τους Τούρκους στο «τριπάκι» να προτείνουν στα social media ποιον θεωρούν κατάλληλο για μια τέτοια αποστολή. Μια κατάσταση που, αν δεν συνοδευόταν από τις επιθετικές μεγαλοϊδεατικές διαθέσεις της Άγκυρας, θα ήταν κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε το δικό μας κοσμοδρόμιο. Και θα το κάνουμε σε συνεργασία με ξένους», είπε ο Ερντογάν. Για να προσθέσει, όμως, ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας δεν είναι ο κατάλληλη για την κατασκευή κοσμοδρόμιου. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά «από απόψεως εμπορικών πλεονεκτημάτων», όπως είπε.

Ετσι, εξήγησε, «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με φιλικές και συμμαχικές χώρες που διαθέτουν την καλύτερη γεωγραφική θέση».

Αφού, όμως, ένα τέτοιο «μεγαλεπήβολο» εγχείρημα παραπέμπεται στις καλένδες, η Άγκυρα έψαξε για κάτι πιο… προσιτό. Ισως να εκτοξεύσει πύραυλο με προορισμό τη Σελήνη, το 2023, στην 100ή επέτειο της τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή.

«Πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα εκπληρώσουν την αποστολή», είπε ο Τ.Ερντογάν.

«Δεν θα είναι τουρίστας»

Ωστόσο, επειδή δεν φαίνεται να το πολυπίστευε κι’ αυτό, αν και το Ακ Σαράϊ θα επιθυμούσε διακαώς να στείλει το δικό του διαστημόπλοιο στο διάστημα, περιορίστηκε στην αποστολή ενός Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα.

Ετσι, ο Τ. Ερντογάν κάλεσε όλους τους Τούρκους πολίτες να μετάσχουν σε ένα διαδικτυακό «δημοψήφισμα», προκειμένου να αποφασιστεί ποιος (ή ποια) θα είναι ο αστροναύτης.

«Στόχος μας είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα», είπε ο Τ.Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Ίσως υπάρχουν και γυναίκες που το θέλουν. Δεν θα είναι τουρίστας. Θα ασχοληθεί με την έρευνα εκεί. Πρέπει να βρούμε ποιος θα είναι. Ας μετάσχουν όλοι οι Τούρκοι σε αυτό».

Ετσι, η Τουρκία κατελήφθη από… διαστημική φρενίτιδα, αναζητώντας να βρει τον/την αστροναύτη της(!).

Στη Ρωσία

Βέβαια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πιο «πεζή» από τις στομφώδεις διακηρύξεις Ερντογάν.

Ο Τούρκος που σχεδιάζεται να σταλεί στο διάστημα θα εκπαιδευτεί από Ρώσους, στα ρωσικά διαστημικά κέντρα εκπαίδευσης.

Εξάλλου, ο ρωσικός Οργανισμός Διαστήματος, Roscosmos, όπως σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, ανέφερε ότι η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναύτων, κοντά στη Μόσχα.

Ο γενικός διευθυντής της Roscosmos δήλωσε ότι, εφόσον το επιθυμεί η Τουρκία, η Ρωσία είναι έτοιμη να προετοιμάσει και να στείλει έναν Τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της (ISS), το 2023.

Να σημειωθεί πως το Μάϊο του 2018, το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν, Azerbaijani Trend, επικαλούμενο μια πηγή στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι μετά το 2023 η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει το δικό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστροναυτών.
Η Άγκυρα, αναφερόταν τότε, σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτό. Το νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο ήδη από το φθινόπωρο του 2016, και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα στη σύγχρονη τουρκική ιστορία.

 

Πηγή: law and order

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ