Τελετή Αποφοίτησης Αξιωματικών Σπουδαστών της ΣΤΕΑΜΧ

Στη  Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των Αξιωματικών που περάτωσαν την εκπαίδευση τους στη ΣΤΕΑΜΧ

 

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, η τελετή αποφοίτησης των Αξιωματικών που περάτωσαν την εκπαίδευση τους στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ).

Αποφοίτησαν επιτυχώς οκτώ Αξιωματικοί του Όπλου του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς.

Η ΣΤΕΑΜΧ έχει ως αποστολή την παροχή ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης στους Αξιωματικούς του Μηχανικού, προκειμένου να καταστούν ικανοί να προβαίνουν στη σύνταξη μελετών στρατιωτικών έργων, καθώς και στην επίβλεψη εκτέλεσης και συντήρησης στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων.

Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς, επέδωσε ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός.

 

Ποια είναι η ΣΤΕΑΜΧ

α. Η ΣΤΕΑΜΧ ιδρύθηκε ως Σχολείο Τεχνικής Εκπαίδευσης με το Νομοθετικό Διάταγμα της 2ας Σεπτεμβρίου 1925, που δημοσιεύθηκε στο υπ. αριθ. 247 ΦΕΚ, τεύχος Α΄, της 11ης Σεπτεμβρίου 1925.

β. Με το ΝΔ της 6ης Φεβρουαρίου 1926 υπήχθει στη Σχολή Εφαρμογής Μηχανικού, ως Σχολή Τεχνικής Εκπαιδεύσεως, με δύο τμήματα :
(1) Το τμήμα Τεχνικών Έργων
(2) Το τμήμα Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας.

γ. Επίσημη έναρξη λειτουργίας της Σχολής έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1926.

δ. Με το Νόμο 4838/1930 κυρώθηκε το από 6 Φεβρουαρίου 1926 Νομοθετικό Διάταγμα και η Σχολή ονομάσθηκε Τμήμα Τεχνικής Εκπαιδεύσεως της Σχολής Εφαρμογής Μηχανικού.

ε. Με τον Αναγ. Νόμο 2125/1939, Τεύχος πρώτον, αρ. φύλλου 329, καθορίσθηκε η παύση λειτουργίας της Σχολής μετά τον εισιτήριο διαγωνισμό κατά το έτος 1940.

στ. Με το ΝΔ 1204/1949 επανιδρύθηκε η Σχολή με την επωνυμία “ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (Σ.Τ.Ε.Α.Μ.)”.

ζ. Με το Νόμο 1394/1983 “Εκπαίδευση Στελεχών του Στρατού Ξηράς”, καταργήθηκε ο ΑΝ 2125/1939, η Σχολή ονομάσθηκε Σ.Τ.Ε.Α.ΜΧ. και ανήκει στις Στρατιωτικές Σχολές Ανωτάτης Τεχνικής Εκπαιδεύσεως.

η. Από το 1926 μέχρι 2005 αποφοίτησαν από την σχολή 925 Αξκοί του Μηχανικού οι οποίοι υλοποίησαν όλο το φάσμα των κατασκευών στον Ελληνικό Στρατό που αναλυτικά μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω κατηγορίες:
(1) Οχύρωση: Οχύρωση των συνόρων της Μακεδονίας και της Θράκης.
(2) Αεροδρόμια: Κατασκεύασαν στον Ελλαδικό χώρο πολλά και σύγχρονα πολεμικά αεροδρόμια.
(3) Έργα Στρατιωτικού ενδιαφέροντος: Κατασκεύασαν ή επέβλεψαν πολλά και σύγχρονα στρατόπεδα.
(4) Έργα Κοινής Ωφελείας: Δέχτηκαν το μεγαλύτερο βάρος της αποκαταστάσεως των σεισμόπληκτων περιοχών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Επτανήσων, Πελοποννήσου και Αθηνών. Κατασκεύασαν σοβαρά έργα εθνικής οδοποιίας και υλοποίησαν ένα ευρύ πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων.

θ. Στη Σχολή διετέλεσαν Καθηγητές παγκοσμίου κύρους οι οποίοι ήσαν υπουργοί, υφυπουργοί, πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, καθηγητές του ΕΜΠ και άλλων ανωτάτων σχολών, πρόεδροι οργανισμών, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι και ιδιώτες με αναγνωρισμένο επιστημονικό κύρος. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε, χωρίς να ξεχνάμε τους υπόλοιπους, τους κ. Περικλή Θεοχάρη, κ. Ευάγγελο Παναγιωτουνάκο, κ. Θεοδόσιο Τάσιο, κ. Ιωάννη Σκούπα, κ. Δημοσθένη Πίππα, κ. Κυπριανό Μπίρη, κ. Γεώργιο Λεντούδη, κ. Σταύρο Τριανταφυλλίδη, κ. Αντώνιο Λοϊζο, και άλλους πολλούς.

Αποστολή

Αποστολή της Σχολής είναι η παροχή ανώτατης επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης στους Αξιωματικούς Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και τεχνικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να καταστούν ικανοί να:

  • Συντάσσουν μελέτες στρατιωτικών έργων.
  • Επιβλέπουν την εκτέλεση στρατιωτικών έργων.
  • Επιβλέπουν τη συντήρηση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ