Τεράστιο πρόβλημα με τα C-130 στην Πολεμική Αεροπορία

Τεράστιος ο πονοκέφαλος για την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις τακτικές μεταφορές λαβωμένες και τη διαθεσιμότητα των C-130 να είναι στο ελάχιστο

 
 
Του Ισίδωρου Γεωργίου
Εδώ και χρόνια όταν ο Αρχηγός της ΠΑ έμπαινε στο γραφείο, κατά την πρωινή σύσκεψη με τους επιτελείς του, η πρώτη ερώτηση ήταν “πόσα C-130 έχουμε σήμερα;”
Η ερώτηση αυτή φαίνεται να στοιχειώνει τον “πρωινό καφέ” στα γραφεία της Πολεμικής Αεροπορίας και ν’ αποτελεί ένα μόνιμο άγχος, αξεπέραστο για τον εκάστοτε Αρχηγό.
Αυτό το ερώτημα συνεχίζει ν’ ακούγεται και από τα χείλη του σημερινού αρχηγού κατά την πρωινή ενημέρωση και οι απαντήσεις που παίρνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε δεν είναι εκείνες που θα ήθελε ν’ ακούσει .
Μπορεί να είναι ρεαλιστής και να ξέρει τι γίνεται ακριβώς όμως όπως τονίζουν πηγές μας γι’ αυτό το θέμα-πρόβλημα που χρονίζει πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις οι οποίες θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και το προσωπικό της που δίνει μάχη για την επιβίωση των λιγοστών μέσων που διαθέτουν.

C-130 στον διάδρομο δίπλα από την 356 ΜΤΜ κατά την εκκίνηση των κινητήρων.




Μόλις βρεθεί κάποιος στην 112 Πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα που στεγάζει την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των C-130 στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net, από τον αριθμό των 16 η διαθεσιμότητα τα τελευταία χρόνια της κρίσης πραγματοποίησε μια θεαματική βουτιά και όποια προσπάθεια και να γίνεται από τα τεχνικά κλιμάκια της Πολεμικής αεροπορίας εντός της αεροπορικής βάσης στην Ελευσίνα, απ’ ένα σημείο και μετά τον λόγο τον έχει η Ελληνική Αεροπορική βιομηχανία μιας κι εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών περιμένοντας καρτερικά την επισκευή, όπως το ίδιο καρτερικά περιμένουν ιπτάμενοι και τεχνικοί των C-130 πίσω στην 112.
Το πιλοτήριο του C-130 κατά τη διάρκεια των ενεργειών που κάνουν οι ιπτάμενοι πριν την απογείωση.





Εδώ και πολλά χρόνια οι τακτικές μεταφορές της 356 Μοίρας εκτός των καθημερινών δρομολογίων, έχουν μετατραπεί σε πτήσεις χείρας βοηθείας μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που αεροσκάφη C-130 έχουν μεταφέρει εγκύους, πολυτραυματίες, ανθρώπους που χρίζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης κ.ο.κ.
Όπως και τα C-27, τα ελικόπτερα super puma, τα Chinook από την Αεροπορία Στρατού και τα ΝΗ-90.
Οι πτητικές ώρες που έχουν γράψει τα μέσα της ΠΑ για τις αεροδιακομιδές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η έξοδος για μια τέτοια αποστολή μόλις επιστρέψει στον προορισμό της, επιστρέφει ξανά στον αέρα για μια ακόμη παρόμοια αποστολή.




Όλα αυτά μεταφράζονται με με μείωση άλλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που παρέχει  το C-130 στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως για παράδειγμα οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών και γι’ αυτό παρατηρούνται οι πτώσεις να γίνονται με μέσα (Chinook) της Αεροπορίας Στρατού.
Τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ραχοκοκκαλιάς της Πολεμικής Αεροπορίας μιας και ο Ηρακλής σηκώνει στις πλάτες του ένα τιτάνιο βάρος το οποίο μπορεί να μην αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά όμως σίγουρα στέκεται πιστά και λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Άλλωστε είναι πολύ γνωστή η φράση που χρησιμοποιούν ιπτάμενοι και μηχανικοί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, πως άλλοι φρουρούν τις Θερμοπύλες του FIR και άλλοι κάνουν καθημερινό πόλεμο, παλεύοντας ώστε να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη…


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ