Τεθωρακισμένα και ελικόπτερα Apache κόβουν την ανάσα σε άσκηση στον Έβρο – ΦΩΤΟ

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

Εντυπωσιακές εικόνες από την ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020», που διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020», στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη.

Στην άσκηση, στην οποία εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από Συγκρότημα Ίλης αρμάτων, συμμετείχε:

– Προσωπικό και μέσα της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ»).

– Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) τύπου Apache της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020» APACHE

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020»

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020» APACHE

Ποιος ήταν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ

Ο Σωκράτης Λ. Δημάρατος (Iανουάριος 1889 – 29 Οκτωβρίου 1966) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Στην πιο κρίσιμη πρώτη φάση του πολέμου, ο Σωκράτης Δημάρατος ηγήθηκε της πρώτης νίκης κατά των δυνάμεων του μέχρι τότε αήττητου άξονα.

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Σωκράτης Δημάρατος ήταν διοικητής της ανεξάρτητης ταξιαρχίας ιππικού με τον βαθμό του συνταγματάρχου. Η ταξιαρχία βρισκόταν στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αποτελούσε την εφεδρεία του αρχιστρατήγου Παπάγου. Επειδή ήταν ανεξάρτητη και δεν υπαγόταν στην μεραρχία ιππικού, ονομαζόταν και «Ταξιαρχία Δημάρατου».

Κατά την ιταλική εαρινή επίθεση (επιχείρηση “Πριμαβέρα”), η οποία ξεκίνησε την 9η Μαρτίου 1941, η 11η μεραρχία με διοικητή τον Δημάρατο βρίσκεται στην Αλβανία, επί του υψώματος Μάλι Σπαντάριτ, στον Άψο ποταμό, που αποτελεί το βορειότερο άκρο της διεισδύσεως του στρατεύματος υπό την ευθύνη του Β’ Σώματος Στρατού.

Εκεί, οπως αναφέρει ο Ζ. Ν. Παπαμιχαλόπουλος, «Ο Δημάρατος ενεργεί αστραπιαία και με ψυχραιμία» και αποτρέπει την κατάληψη του εν λόγω υψώματος, το οποιο μαζί με το ύψωμα 731, ήταν κομβικής σημασίας για τους Ιταλούς. Εκεί, με τις μεραρχίες 15η, 1η (ύψωμα 731), 5η, 17η και νοτιότερα την 6η, αποκρούουν όλες τις ιταλικές επιθέσεις στον τομέα ευθύνης του Β’ Σώματος Στρατού. Απελπισμένος ο Μουσολίνι, ο οποίος βρισκόταν ο ίδιος στο μέτωπο προς εμψύχωση του ιταλικού στρατού, εγκαταλείπει την 21η Μαρτίου την Αλβανία και μεταβαίνει στη Ρώμη. Την 25η Μαρτίου, η εαρινή επίθεση λήγει νικηφόρα για τα ελληνικά στρατεύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ