Τεθωρακισμένα: Η ιστορία του τελαμώνα με φυσιγγιοθήκη

Τεθωρακισμένα: Οι Στολές έχουν την δική τους ιστορία που προκύπτει από τις ανάγκες κάθε χρονικής περιόδου αλλά και την ανάγκη να τιμηθεί η παράδοση.

Η υπ’αριθμ.2 στολή του Αξκου ΤΘ,καθιερώθηκε στον ΕΣ το 1868, στα πλαίσια της γενικότερης τότε αναδιοργάνωσης των τμημάτων Ιππικού, από το βαρύ ιππικό κρούσεως (θωρακοφόροι-λογχοφόροι) σε ελαφρύ ιππικό(δραγώνοι,ουσάροι και κυνηγοί) λόγω των αποτελεσμάτων του Κριμαϊκού πολέμου 1854 (Μάχη Μπαλακλάβα – επέλαση της ελαφράς Ταξχιας- εξέλιξη του ΠΒ).

Η στολή ακολουθεί το υπόδειγμα της στολής του Όυγγρου Ουσάρου και αντικαθιστά την προηγούμενη στολή του Ελληνικού ιππικού που ήταν αυτή των λογχοφόρων Ουλάνων (Γαλλο-πολωνικού υποδείγματος).

Στην στολή παρατηρούμε τους χαρακτηριστικούς περίφημους «ουγγαρέζικους κόμπους» στα μανίκια του χιτωνίου κατά τα πρότυπα των έφιππων τμημάτων της εποχής.

Σε αυτή τη στολή –ως απάρτιο- προβλεπόταν και ο τελετουργικός –πλέον- τελαμώνας με φυσιγγιοθήκη,χαρακτηριστικό επίσης όλων των έφιππων τμημάτων (όπως και του έφιππου ΠΒ).

Το αργυρούν χρώμα και οι γαλάζιες ρίγες του επικαλυπτικού υφάσματος του δερμάτινου τελαμώνα ταιριάζει απόλυτα με τα κορδόνια των κομβίων του χιτωνίου της στολής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ