Στρατιωτική θητεία: Ανατροπή για τους διορισμούς στο δημόσιο

Το να ολοκληρώσει κάποιος τη στρατιωτική του θητεία δεν αποτελεί προϋπόθεση για να καταθέσει αίτηση για εύρεση εργασίας στο Δημόσιο. Πότε όμως μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο όσοι υπηρετούν την θητεία τους ή δεν έχουν καν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Ανατροπή στα όσα ισχύουν μέχρι τώρα φέρνει ο νόμος 4440/16 ο οποίος ακολούθησε τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλάζοντας τον χρόνο κατα τον οποίο γίνεται η εξέταση της εκπλήρωσης ή μη των Στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Ο νόμος 4440 προβλέπει πως η μη εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων αποτελεί κώλυμα διορισμού μόνο όταν αυτή συντρέχει κατά το χρόνο διορισμού του υπαλλήλου και όχι νωρίτερα, δηλαδή όχι κατά το χρόνο υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν ξεκινήσει την θητεία τους ή υπηρετούν την θητεία τους μπορούν να διεκδικήσουν τον διορισμό τους στο δημόσιο και η διοίκηση δεν μπορεί να απορρίψει την αίτηση τους.

Ο νόμος μέχρι τώρα προσπαθούσε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δημοσίου έχοντας έναν σίγουρο τρόπο πως όσοι θα κληθούν να διοριστούν θα μπορούν να το κάνουν άμεσα έχοντας ήδη όλα τα απαιτούμενα προσόντα. Όμως με την απόφαση της που έχει και προεκλογικό άρωμα η κυβέρνηση έκρινε πως δεν είναι πια αναγκαία αυτή η πρόβλεψη. Έτσι αν κάποιος που θέλει να διεκδικήσει μια θέση στο δημόσιο το κάνει πριν την ολοκλήρωση της θητείας του και μέχρι τον χρόνο διορισμού δεν έχει ολοκληρώσει την θητεία του τότε απλά θα «κοπεί» εκ των υστέρων και θα αναζητηθούν οι επιλαχόντες.

Στον Συνήγορο του Πολίτη που αρχικά ανέδειξε το θέμα είχαν πάει πολίτες που παραπονιόνταν σχετικά με την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους για διορισμό στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Ο νόμος άλλαξε γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή με την σειρά της πήρε ως δεδομένα, αναλογικά, τον μικρό χρόνο θητείας και τον τεράστιο χρόνο ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου και έτσι ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου ως προς το χρόνο υποβολής του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, για λόγους ίσης μεταχείρισης και άρσης των εμποδίων στην εξεύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως έγινε δεκτό ότι οι χρόνοι του δημοσίου δεν θα βελτιωθούν οπότε με τη ψήφιση του ν.4440/2016 (άρθρο 29) υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Συνηγόρου και οι διατάξεις του σχετικού νομικού πλαισίου πλέον προβλέπουν ρητά ότι η μη εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων αποτελεί κώλυμα διορισμού, εφόσον αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί κατά το χρόνο διορισμού του υπαλλήλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ