Στο Θωρηκτό Αβέρωφ οι υπογραφές των συμβάσεων για τις Belharra και τα Rafale

ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ BELFARRA RAFALE

Στο Θωρηκτό Αβέρωφ θα βάλουν τις τελικές υπογραφές για την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale οι οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Φλωράνς Παρλύ, θα βάλουν τις τελικές υπογραφές  την Πέμπτη, 24 Μαρτίου. Την επόμενη ημέρα, η Γαλλίδα ΥΠ.ΑΜ. θα εκπροσωπήσει τον Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα πραγματοποιηθεί στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο μίας τελετής, στην οποία το παρόν αναμένεται να δώσει, πέρα από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σχεδόν το σύνολο της κορυφής της πυραμίδας του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα.

Το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με την επιλογή του Θωρηκτού Αβέρωφ, – ένα πλοίο που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 εναντίον των Οθωμανών- ως χώρος διεξαγωγής της σχετικής τελετής, δίνει ένα σημαντικό συμβολισμό στην όλη διαδικασία.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του Γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο “Charles de Gaulle” ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard για τη διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων καταδρομέων και μελών της θρυλικής Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ