Τι ανατροπές φέρνει ο Σεπτέμβριος στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι εκλογές του Ιουλίου έφεραν νέα πολιτικά δεδομένα στη χώρα και κατ΄επέκταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων με την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ που ανέλαβε να έχει δώσει τα πρώτα δείγματα για το τι θα ακολουθήσει αλλά και με αρκετές εξελίξεις στα εξοπλιστικά ζητήματα.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στη θέση του ΥΦΕΘΑ τον Αλκιβιάδη Στεφανή ούτε τυχαία ήταν, ούτε για επικοινωνιακούς λόγους έγινε όπως αποδείχτηκε πολύ γρήγορα. Ο Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής και η αποστρατεία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις προφανώς είχε και λόγο και αιτία. Και δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι από Αρχηγός ΓΕΣ είχε διαμορφωμένα σχέδια και απόψεις για πολλά ζητήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και γι΄αυτό επιλέχτηκε από τον Πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη θέση.

Ο νέος ΥΦΕΘΑ φρόντισε λοιπόν ο φετινός Αύγουστος να φέρει πολλές ειδήσεις αλλά και μεγάλη αναστάτωση με τα σχέδια που έγιναν γνωστά ότι ετοιμάζει για τα οποία μάλλον όχι τυχαία έχει καταληκτικές ημερομηνίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα από όσα έχει ζητήσει από τα Γενικά Επιτελεία:

  • Μείωση του προσωπικού των Γενικών Επιτελείων κατά 50% με προοπτική να προωθηθεί προσωπικό σε «μάχιμες μονάδες».
  • Μέσω εγγράφου του διευθυντή του στρατιωτικού του γραφείου ζητούνται μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων για τη δημιουργία «Σώματος Υπαξιωματικών»  με προτάσεις «για την εξελικτική πορεία των Υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Ανθυπασπιστή και υπό προϋποθέσεις και αυστηρές εξετάσεις προαγωγή ποσοστού αυτών σε Αξιωματικούς».
  • Σε επίσκεψή του στα στρατιωτικά νοσοκομεία 251 ΓΝΑ και ΝΝΑ προανήγγειλε αλλαγές και αναζήτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης τους εκτός μαζί με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της Εθνοφυλακής με ένα νέο πλαίσιο δομής και λειτουργίας

Σε όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να προσθέσει τις αλλαγές που σχεδιάζει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και  ήρθαν στην δημοσιότητα από πληροφορίες – αν και διαψεύστηκαν σε πρώτο χρόνο – και μίλαγαν για:

  • Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς με αύξηση κατά 3 μήνες.
  • Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη.
  • Εθελοντική στράτευση των γυναικών.
  • Σταδιακή πρόσληψη χιλίων περίπου οπλιτών, επί δέκα συνεχή έτη.
  • Μείωση των στρατοπέδων.
  • Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω μπήκαν στην τροχιά των εξελίξεων και τα εξοπλιστικά μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακρόν όπου όπως φαίνεται αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απόκτησης φρεγατών BELHARRA αλλά και αναβάθμισης των μαχητικών Mirage.

Από όλη την εικόνα για το μόνο που η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν έχει εμφανίσει ακόμα τι ακριβώς σχεδιάζει να πράξει είναι η πολύπαθη αμυντική βιομηχανία που επιβιώνει με «μηχανική υποστήριξη» ουσιαστικά. Είναι γεγονός πάντως ότι την ευθύνη για τον τομέα αυτό τον έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και μάλλον αποτελεί  «επικίνδυνη αποστολή» καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες και τα Ναυπηγεία ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί σίγουρες λύσεις.

Με όλα τα παραπάνω αναμένουμε λοιπόν μέσα στον Σεπτέμβριο μεγάλες εξελίξεις οι οποίες όπως λέγεται θα παρουσιαστούν ως ολοκληρωμένες της προτάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αποφασιστεί τι μπορεί, τι πρέπει και πότε θα προωθηθεί τελικά.

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ο Σεπτέμβριος θα φέρει εξελίξεις στις ΕΔ, μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές τελικά αλλά και ποιες οι …αντιδράσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ