Τι είναι οι Ταλιμπάν;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Τι είναι οι Ταλιμπάν

Με τον όρο Ταλιμπάν (παστού: طالبان, λατ. μετ: ṭālibān) ή Ταλεμπάν, δηλαδή σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης, εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 και από την 15η Αυγούστου του 2021 μέχρι σήμερα.

Οι Ταλιμπάν ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και κατείχαν το 90% του συνόλου των εδαφών. Το θεοκρατικό καθεστώς τους κατηγορείται από την οπτική γωνία της δυτικής σκέψης, ως βάναυσο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών. Εκδιώχθηκαν βίαια από την εξουσία μετά την πολεμική σύρραξη Αφγανιστάν–ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001.

Εθνοτικό και κοινωνικό υπόβαθρο

Το εθνοτικό υπόβαθρο της διαμόρφωσης των ομάδων των Ταλιμπάν είναι σε γενικές γραμμές η εθνότητα των Παστούν, ενώ το γνωστικό τους υπόβαθρο αντλείται από τα ιεροδιδασκαλεία, ή μεντρεσέ όπως αποκαλούνται, του Πακιστάν με θρησκευτικό ηγέτη τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική τους θεμελίωση, χρειάζεται να αναφερθεί ότι τόσο οι αρχικές ομάδες, όσον και οι μεταγενέστερες στρατολογήσεις, έγιναν πιθανότατα στους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιούργησε τόσο η εμφύλια σύρραξη, όσο και η αμερικανική κατοχή

Ο ισλαμικός νόμος

Οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν με τον πιο αυστηρό τρόπο τη σαρία, προσπαθώντας να δημιουργήσουν το γνήσιο ισλαμικό κράτος, επιβάλλοντας σε άνδρες και πολύ αυστηρότερα σε γυναίκες ,περιορισμούς στην καθημερινότητα και την ατομική εξέλιξη.

Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιονδήποτε παραγωγικό τομέα, εκτός των υπηρεσιών υγείας, μόνο και μόνο για να εξετάζουν γυναίκες ασθενείς. Οι άνδρες υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν ενδυματολογικά σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις. Σε πολιτισμικό επίπεδο απαγορεύτηκε η μουσική, η τηλεόραση και το βίντεο, όπως και ό,τι μη εγκεκριμένο από τους θρησκευτικούς ηγέτες. Ταυτόχρονα απαξιώθηκε δραστικά η μη ισλαμική κληρονομιά του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν προκάλεσαν σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2001 με την απόφασή τους να καταστρέψουν μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την αιτιολογία ότι είναι είδωλα και συνεπώς αντίθετα προς τον νόμο του Ισλάμ

Στρατιωτικό υπόβαθρο

Το στρατιωτικό σώμα των Ταλιμπάν σχηματίστηκε το 1994 στις νότιες περιοχές της χώρας με αιτιολογικό την ένωση του Αφγανιστάν. Οι αντίπαλες ομάδες Μουτζαχεντίν μάχονταν ήδη από το 1989, οπότε απέσυραν οι Σοβιετικοί τις δυνάμεις κατοχής τους. Λίγο μετά τις αρχικές αψιμαχίες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Χεράτ το 1995 και έφθασαν ως την Καμπούλ τον Αύγουστο του 1996.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι Ταλιμπάν κατείχαν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με μοναδικούς αντιπάλους συμμαχίες δυνάμεων, συγκεντρωμένες βορειοανατολικά του Αφγανιστάν. Το καθεστώς απομονώθηκε διεθνώς με την κατηγορία ότι ευνοούσε τη διεθνή τρομοκρατία.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το στρατιωτικό υπόβαθρο των Ταλιμπάν δοκιμάστηκε από τις εναέριες επιθέσεις των ΗΠΑ στα διοικητικά τους κέντρα στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις. Το καθεστώς κατέρρευσε μέσα σε εβδομάδες, αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πώς βγάζουν λεφτά οι Ταλιμπάν;

Οι Ταλιμπάν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν για χρηματοδότηση. Η ομάδα επιβάλλει φόρους στους καλλιεργητές παπαρούνας και στους παραγωγούς ηρωίνης που εργάζονται στις περιοχές του Αφγανιστάν, τις οποίες ελέγχουν.

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν, επίσης, φόρους στις επιχειρήσεις, κερδίζουν από το εμπόριο καυσίμων σε παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται υπό την επιρροή τους και διευθύνουν παράνομα ορυχεία στη χώρα. Το κίνημα έχει, επίσης, εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης από υποστηρικτές του στο Πακιστάν και τον Κόλπο. Οι ερευνητές του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν συγκεντρώνουν έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυναμεων από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να σταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν και να το αποτρέψουν από το να γίνει ένα νέο καταφύγιο για ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η γρήγορη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αποτελεί ηθικό και πολιτικό πλήγμα στη δυτική επιρροή και στα συμφέροντά της στην περιοχή, όπου το Πακιστάν, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία παλεύουν για στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ενώ οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν, οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ομάδα δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και λένε ότι εκατοντάδες μέλη της Αλ Κάιντα ζουν ήδη σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν και το το μέλλον του Αφγανιστάν

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν επωφελήθηκαν από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, για να καταλάβουν γρήγορα διάφορα μέρη της χώρας. Συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία περιελάμβανε την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς τη συγκατάθεση της αφγανικής κυβέρνησης, ενθάρρυνε τη νέα αυτή επέλαση των Ταλιμπάν.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα χωρίς όρους, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους Ταλιμπάν να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους, η οποία μείωσε το ηθικό μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Εννέα ημέρες μετά την κατάληψη της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την Καμπούλ. Με τον τρόπο αυτό, κατέφερε, εν τέλει, μετά την αποχώρηση του Προέδρου Ασράφ Γκάνι, να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι έχουν δώσει εντολή στους μαχητές τους να μην εισέρχονται σε σπίτια, χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών τους, και ότι, σύντομα, θα ανακοινωθεί το σχήμα της νέας κυβέρνησης. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ Νάιμ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι, Al Jazeera, ότι επιθυμούν την ύπαρξη ειρηνικών σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες.

Χιλιάδες Αφγανοί, όμως, στριμώχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, με μεταγωγικά αεροπλάνα ή ακόμη και με τις τελευταίες εμπορικές πτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ