Τι είπε ο ΑΝΥΕΘΑ για την κλιματική αλλαγή στην ημερίδα της ΕΜΥ

Ενδιαφέρουσα, κρίσιμη και επίκαιρη, χαρακτήρισε ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας την Ημερίδα της ΕΜΥ για τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, απηύθυνε χαιρετισμό, σήμερα Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, στην Ημερίδα που διοργάνωσε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με θέμα «Πανευρωπαϊκό πλαίσιο ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ο χαιρετισμός του ΑΝΥΕΘΑ έχει ως εξής:

«Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να παραστώ σε μια ημερίδα με τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Είναι ενδιαφέρουσα, κρίσιμη και επίκαιρη.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας.

ΑΝΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΥ

Η εκδήλωση αυτή είναι ενδιαφέρουσα, διότι οι επιστήμονες, οι εμπειρογνώμονες και τα στελέχη που θα μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, προκειμένου να μας καταστήσουν όλους όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα, συνοδοιπόρους προς τον κοινό στόχο της προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

Είναι κρίσιμη, διότι ακριβώς αυτή είναι και η φύση των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο υδροδότησης, τα νοσοκομεία, τα υπολογιστικά κέντρα, τα δίκτυα κινητής και μη τηλεφωνίας οι στρατιωτικές μονάδες, τα συστήματα των αεροδρομίων, οι υποδομές των τραπεζών, είναι όλες τέτοιες υποδομές.

Ο ρόλος τους είναι νευραλγικός και η αδιάλειπτη λειτουργία τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγεία, την οικονομική ευρυθμία, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και την εν γένει ευημερία ενός κράτους και των πολιτών του.

Και τέλος, είναι επίκαιρη διότι η Κλιματική Αλλαγή, έχει κατά γενική ομολογία κερδίσει εδώ και καιρό μια θέση μεταξύ των πιθανών κινδύνων απέναντι στην ασφάλεια των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

ΑΝΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΥ

Παρά και πέρα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία 50 χρόνια και αφού ακόμα τα μέτρα ανάσχεσης που ως ανθρωπότητα έχουμε λάβει δεν είναι μέχρι τώρα αρκετά η Κλιματική Αλλαγή έχει αρχίσει να αφήνει πλέον πίσω της απτές αποδείξεις.

Σε όσες περιπτώσεις μέχρι σήμερα ακραία φυσικά φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα το κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε υλικές καταστροφές είναι τεράστιο.

Η Κλιματική Αλλαγή και η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται επιτάσσει τη συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση των επιπτώσεων, καθώς και τη διαρκή βελτίωση της ανθεκτικότητας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

Για να μην υπάρξουν ποτέ μοιραίες συνέπειες σε Υποδομές Ζωτικής Σημασίας, είναι απαραίτητο τα αμέσως επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το 2030, να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που θα έχουν Στρατηγική για τη μείωση κινδύνων, με παράλληλη ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης για τους εν δυνάμει κινδύνους.

Η χώρα μας, καθυστερημένα εν συγκρίσει με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχει αρχίσει τα τελευταία τρία χρόνια να κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα προς την οικοδόμηση ενός θεσμικού πλαισίου, που θα θωρακίζει τη χώρα μας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και σε ό,τι αφορά τη θωράκιση και τη διαρκή βελτίωση των ορίων σχεδίασης και αντοχής των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδύνεψουμε κάποια μελλοντική καταστροφή, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, είτε τώρα είτε στο μέλλον, αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες.

Κάτω από το πρίσμα αυτό, η σημερινή σας προσπάθεια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και είναι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό στο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες να επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ