Τι πετυχαίνει ο Τραµπ µε τη δολοφονία του Νο 2 του καθεστώτος των µουλάδων;

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ

O πρόεδρος Τραµπ, απρόβλεπτος par excellence, εξόντωσε αιφνιδιαστικά τρεις πυλώνες του Σιιτικού Αξονα (Hezbollah του Λιβάνου, Hashd el Shabi του Ιράκ και Al-quds Force του Ιράν).

Γράφει ο Δρ.Σπύρος Πλακούδας*, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΛΑΚΟΥΔΑΣ

Ο στρατηγός Qassem Soleimani, ειδικότερα, ήταν ο ιθύνων νους για τη συγκρότηση του Σιιτικού Άξονα από την Τεχεράνη ως τη Βηρυτό και ο πρωτεργάτης για τις νίκες του Ιράν στα πεδία των µαχών σε Συρία, Ιράκ και Υεµένη. Και το παραδοξότερο όλων: Τραµπ και Soleimani συνεργάστηκαν αγαστά (αν και ανεπίσηµα) κατά τη µάχη της Μοσούλης, µόλις δύο χρόνια πιο πριν!

Τι πετυχαίνει λοιπόν ο Τραµπ µε τη δολοφονία του Νο 2 του καθεστώτος των µουλάδων; Με έναν σµπάρο… τρία τρυγόνια.

  • Ικανοποίηση των συµµάχων των ΗΠΑ για µια δυναµική αντίδραση κατά του επιθετικού και αναθεωρητικού Ιράν.
  • Αποκατάσταση του κύρους των ΗΠΑ µετά τον τραγέλαφο της επιχείρησης «Πηγή ειρήνης».
  • Ενδυνάµωση του ηγετικού προφίλ του Τραµπ εν µέσω της διαδικασίας για την αποποµπή του.

Η χρονική συγκυρία του πλήγµατος, βέβαια, γεννά αρκετά ερωτήµατα.

  • Γιατί επέλεξε ο Τραµπ να κλιµακώσει τώρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντιπαράθεση µε το Ιράν;
  • Γιατί όχι τον Σεπτέµβριο, µετά την επίθεση κατά των διυλιστηρίων της Saudi Aramco, και µάλιστα ενώ είχαν δηµοσιευτεί στον Τύπο πρόσφατα «ανοίγµατα ειρήνης» από Αµερική, Ιράν και Σαουδική Αραβία;
  • Και ποιος ωφελείται πιο πολύ;

Προφανώς, Τελ Αβίβ και Ριάντ ωφελούνται περισσότερο από το εν λόγω πλήγµα στο πλαίσιο του δόγµατος «µάξιµουµ πίεση κατά της Τεχεράνης». Όπως επίσης οι σκληροπυρηνικοί των εκατέρωθεν στρατοπέδων.

Η κλιµάκωση αυτή συναρτάται διόλου τυχαία µε τις εξελίξεις στον Κόλπο και στην Υεµένη, τις διαδηλώσεις σε Λίβανο, Ιράν και Ιράκ, καθώς και την επίθεση στην Ιντλίµπ της Συρίας. Η επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, αντιπερισπασµός ως προς τις βίαιες αντι-ιρανικές διαδηλώσεις στον Ιράκ, προκάλεσε αυτανάφλεξη (backfire). Αποµένει να δούµε εάν το Ιράν θα επιδιώξει έναν περιορισµένο πόλεµο στο Ιράκ ή µια ανεξέλεγκτη σύγκρουση (χάρη στους αντιπροσώπους του) από τον Λίβανο και την Παλαιστίνη έως τον Κόλπο.

 

Πηγή: kedisa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ