Τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Μπορεί να είμαστε εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση και ετοιμότητα και την ίδια στιγμή όλες τις πολιτικές δυνάμεις να «προσπαθούν» να επιδείξουν μια σχετική ομοψυχία, ωστόσο ανάμεσα στον τέταρτο και στον πέμπτο όροφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικρατεί κλίμα ψυχρό έως …πολικό θα λέγαμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι ανέμεναν πως στον ανασχηματισμό – που τελικά δεν έγινε – το ΥΠΕΘΑ θα ήταν σίγουρα μέσα και το ερώτημα ήταν αν η αλλαγή θα αφορούσε τον υπουργό ή τον υφυπουργό ή και τους δύο μαζί.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πολιτικός και στέλεχος της ΝΔ φάνηκε από την αρχή ότι δύσκολα θα συμβίωνε με τον Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή και αυτό δεν άργησε να φανεί ειδικά σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ΥΠΕΘΑ.

Μετά όμως από παραπάνω από ένα χρόνο συμβίωσης στο υπουργείο όπως φαίνεται ο πολιτικός υπερίσχυσε του στρατιωτικού ο οποίος όσο περνάει ο καιρός αντί να αξιοποιείται, σύμφωνα με την πείρα και τις γνώσεις του φαίνεται ολοένα και πιο παραγκωνισμένος και χωρίς αρμοδιότητες. Το κυριότερο όμως – προφανώς και με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου – είναι ότι τον μετατρέπουν σε εξιλαστήριο θύμα για κυβερνητικές αστοχίες με θέματα που όμως συναποφασίζονται.

Τελευταίο και ίσως πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η εκδήλωση της ΕΑΑΣ για το Γράμμο και την παρουσία του ΥΦΕΘΑ, όπου θα παρευρίσκονταν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κάτι που όμως σήκωσε θύελλα αντιδράσεων ειδικά στην Αριστερά. Ο Αλκ. Στεφανής τελικά δεν παρευρέθηκε δέχτηκε ουσιαστικά όλη την κριτική από την αντιπολίτευση και στο τέλος έφαγε και ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα από το Μαξίμου. Για όσους γνωρίζουν όμως ο Αλκ. Στεφανής δεν λειτούργησε αυτοβούλως, ούτε πήρε προσωπική απόφαση. Όπως μεταφέρουν μάλιστα όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα είναι πολλοί αυτοί που «πανηγύριζαν» στο ΥΠΕΘΑ και στο Μαξίμου όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην εκδήλωση θεωρώντας ότι θα αποτελέσει ιδεολογική ρεβάνς στην Αριστερά.

Το περιβόητο επιτελικό γραφείο του Μαξίμου φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι μόνο «επιτελικό» δεν είναι καθώς για το μόνο που φροντίζει είναι να κρατάει τον Πρωθυπουργό μακριά από τις «κακοτοπιές», χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Το παραπάνω βέβαια αποτελεί μάλλον αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν πολλά ακόμα που δημιούργησαν σιγά – σιγά το ψυχρό κλίμα που επικρατεί σήμερα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα σχέδια – εις γνώσην του Μαξίμου και πάλι – που προώθησε από την αρχή της θητείας του ο Αλκ. Στεφανής για το Σώμα Υπαξιωματικών και τους εθνοφύλακες που σταμάτησαν, όπως έγινε γνωστό με  παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος το οποίο κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν την ενδιαφέρει προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Το ίδιο συνέβη όταν με εντολή Μαξίμου ανέλαβε Συντονιστής για το Μεταναστευτικό με αυξημένες αρμοδιότητες συμβάλλοντας με επιτυχία όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος στο σφράγισμα του Έβρου και του Αιγαίου. Εν μια νυχτί όμως με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε καταργήσει η κυβέρνηση τον «άδειασε» και πάλι και τον έστειλε ξανά στην γωνία.

Για όσους γνωρίζουν καλά το Στρατηγό Στεφανή ξέρουν ότι διακατέχεται από αυξημένη πατριωτική συνείδηση ως άνθρωπος και ως στρατιωτικός και δηλώνει πάντα παρόν όταν του ζητήσουν να αναλάβει ευθύνες. Αυτό σίγουρα ιδιαίτερα τούτες τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στο έπακρο από την κυβέρνηση αντί να τεθεί στην πολιτική απομόνωση λόγω …σκοπιμοτήτων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν όλα τα παραπάνω αληθεύουν,για τον χαρακτήρα και το βιογραφικό του στρατηγού, υπάρχει τρόπος αντίδρασης και διαμαρτυρίας.Ο δρόμος αυτός είναι η παραίτηση…..

  2. Ότι να’ναι, ο συντάκτης του άρθρου αυτού πρέπει να έχει φαντασία καθυστερημένου πιθήκου σε κλιμακτήριο. Είναι κρίμα να γράφονται τέτοιες μπαλαφάρες και να απαιτούν κάποιοι να τις διαβάσει το πόπολο. Εν ολίγοις καλύτερα να πηγαίνεις για ψάρεμα κουκλίτσα μου στον Κηφισό παρά να το παίζεις e-δημοσιογράφος.Πιο γλείφτης παθαίνεις covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ