Τι συμφωνίες έφερε από τη Γαλλία ο ΥΕΘΑ για BELHARA, MIRAGE και NH90

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση φρεγατών από τη Γαλλία φαίνεται πως έγινε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Ωστόσο ο «δρόμος» είναι μακρύς και απαιτητικός τα εμπόδια είναι κυρίως οικονομικά, αλλά καθόλου αμελητέα, αφού τα οικονομικά της Ελλάδας είναι μετρημένα, ενώ οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι συγκεκριμένες και τεράστιες και όπως χαρακτηριστικά λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί …χθες.

Το τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν σε θετική βάση, αφού η Ελλάδα δήλωσε και γραπτά – χωρίς καμία δέσμευση όμως ακόμα – ότι ενδιαφερόμαστε για τις πολυσυζητημένες φρεγάτες BELHARA, υπό την προϋπόθεση όμως αυτές οι δύο φρεγάτες να έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό.

Για ακόμα μία φορά όμως το «αγκάθι» της όλης υπόθεσης είναι που θα βρεθούν τα 1,2 δισ. ευρώ που κοστίζει η κάθε φρεγάτα, αφού τα οικονομικά της Ελλάδας δεν της επιτρέπουν «κολύμπι» σε βαθιά νερά. Γι΄αυτό και οι Γάλλοι έχουν αναλάβει οι ίδιοι να αναζητήσουν τρόπους χρηματοδότησης. Όπως και να έχει όμως, όπως δήλωναν πηγές του ΥΠΕΘΑ, η χθεσινή υπογραφή αποτελεί πολύ σημαντικό πρώτο σοβαρό βήμα και η αρχή για να προχωρήσει η Συμφωνία και να δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών είχε και άλλα θέματα, όπως αυτό της σύμβασης για υποστήριξη των πολύτιμων αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας, που ακόμα και τώρα σκορπίζουν τον πανικό στους «γείτονες» όταν πετάνε πάνω από το Αιγαίο. Σε αυτόν τον τομέα λύθηκαν κάποιες εκκρεμότητες για τη σύμβαση υποστήριξης των Mirage, για να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπότε το ΥΠΕΘΑ αναμένεται σύντομα να προωθήσει το θέμα στη Βουλή με σχέδιο νόμου ώστε να πάρει την έγκριση και να προχωρήσει η πολυαναμενόμενη και αναγκαία υποστήριξη των Γαλλικών μαχητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνάντηση έβγαλε «λευκό καπνό» και στο θέμα των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού NH90, αφού οι παραδόσεις των έξι ελληνικών ΝΗ90 θα ξεκινήσουν άμεσα.

Έτσι διευθετήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για την παράδοση και υποστήριξη των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, οπότε τα πρώτα τρία θα έρθουν άμεσα, ενώ τα άλλα κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουν μετά το 2020.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ