Τι «τάζει» και με τι «απειλεί» η Μέρκελ τον Ερντογάν για να …κάτσει φρόνιμα!

ΜΕΡΚΕΛ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τον πυρετό διαβουλεύσεων στο «τετράγωνο» Βερολίνου, Βρυξελλών, Ελλάδας και Τουρκίας για να «ηρεμήσει το θηρίο» αποκαλύπτει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr και τον γερμανοτουρκικό διάλογο που θα κρίνει και το μέλλον των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας.

Ειδικότερα όπως αποκαλύπτει: Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνάρτηση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, με τη γερμανική προεδρία να πρωτοστατεί για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Από σήμερα ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ισπανός Επίτροπος Ζοζέφ Μπορέλ, θα βρίσκεται στην Άγκυρα, καθώς στις 13 Ιουλίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ένωσης, με μοναδικό θέμα τη Τουρκία, ενώ στις 17 και 18 Ιουλίου συνέρχεται δια ζώσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, όπου θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας, αν και το βασικό θέμα θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, όπως έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» από την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Μόνο τυχαία δεν είναι δηλαδή τα τηλεφωνήματα Μέρκελ-Ερντογάν, αλλά και το γεγονός ότι ο πρώτος υπουργός που επισκέφτηκε το Βερολίνο αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τη Γερμανία ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και το «καρότο» και το «μαστίγιο». Το «καρότο», αν και οι προτάσεις είναι ακόμα σε πρωτόλεια μορφή, είναι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και μεγαλύτερα οφέλη για την Άγκυρα από μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Το «μαστίγιο» είναι, μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις και οι επιπτώσεις μιας κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις στην οικονομία της Άγκυρας.

Ο διάλογος αυτός βρίσκεται εν εξελίξει, ακόμα είναι στην αρχή του και ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμά του. Αποτέλεσμα από το οποίο όμως θα κριθεί και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια αντίθετη τακτική από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα και δεν υιοθετεί τον απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο.

Σε πρώτη φάση, καθώς η γερμανική πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, το θετικό σενάριο δείχνει να οδηγεί σε έξοδο του γεωτρύπανου Ερντογάν σε σημείο του τουρκολιβυκού συμφώνου που θα βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Λιβύη, ήπιες ή μηδαμινές προσφυγικές ροές, αλλά και πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εφόσον επιτρέψει ο κορονοϊός να διεξαχθεί.

Στο αρνητικό σενάριο, ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θεωρείται πολύ πιθανό, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν δηλαδή προκύψει κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Προς το παρόν, πάντως, ο διάλογος και το παρασκήνιο στο «τετράγωνο» Βερολίνο-Βρυξέλλες-Άγκυρα και Αθήνα (και μάλλον δεν πρέπει να εξαιρούμε και τη Λευκωσία) καλά κρατεί, εβρισκόμενο σε πλήρη εξέλιξη…

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ