Τι θα γίνει με τους ΑΣΣΥ καταταγέντες 1990 – Ο ΥΕΘΑ πρέπει να απαντήσει

ΥΠΕΘΑ

ΑΣΣΥ καταταγέντες 1990: Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου

Στις καλένδες έχουν παραπεμφθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα προβλήματα των στρατιωτικών. Προβλήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα στρατιωτικών, πολλοί από τους οποίους όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Τέτοια περίπτωση είναι τα στελέχη από ΑΣΣΥ που είναι καταταγέντες το 1990. Κι ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Ιούνιο του 2020 έλεγε ότι βρίσκεται σε νομοτεχνική επεξεργασία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θεραπείας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημά τους, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα.

Ένας ένας οι ΑΣΣΥ καταταγέντες το 1990 συμπληρώνουν 30 χρόνια, και οι διαδικασίες προαγωγής τους δεν έχουν ξεκινήσει για κανέναν και ούτε θα ξεκινήσουν, αφού δεν έχει γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση, όπως είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ ότι θα κάνει.

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ

Στο θέμα αυτό αναφέρεται με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η Εθνική Άμυνα, πέραν των βεβαίως απαραίτητων υψηλών τεχνολογικών οπλικών
συστημάτων σε κατάλληλους αριθμούς, στηρίζεται πρωτίστως στο έμψυχο δυναμικό της.
Με το άρθρο 37 του Ν.4494/2017 ρυθμίστηκαν ζητήματα σταδιοδρομίας, μεταξύ των οποίων και η βαθμολογική αποκατάσταση αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Τάξεως 1992 (καταταγέντων 1990).

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόθεση του νομοθέτη, όπως συνάγεται από την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της ρύθμισης ήταν η εναρμόνιση της βαθμολογικής τους εξέλιξης, σε πλήρη αντιστοιχία με τα όσα είχαν κατά καιρούς προβλεφθεί για Αξιωματικούς προερχόμενους από τον ίδιο θεσμό παλαιότερων τάξεων.

Ο τρόπος διατύπωσης ωστόσο των διατάξεων του ανωτέρω νόμου φαίνεται να δημιουργεί
ορισμένα προβλήματα, κατά τη διενέργεια των τακτικών ετησίων κρίσεων του τρέχοντος έτους.

Επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπεται το ζήτημα της εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ να ερμηνεύεται κάθε φορά κατά το δοκούν από διαφορετικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, για τους δικούς τους λόγους κάθε φορά.

Επειδή βάσει της κατά έννοια ερμηνείας του άρθρου 37 του Ν.4494/2017, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Τάξεως 1992, προδήλως, δικαιούνται προαγωγής καθόσον έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 2439/1996.

Επειδή στις 04-06-2020, σε απάντηση της ερώτησης 6736/22-05-2020, μας γνωστοποιήσατε ότι για το εν λόγω θέμα υφίσταται νομοτεχνική επεξεργασία για πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θεραπείας.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

Προτίθεστε να τροποποιήσετε άμεσα το άρθρ. 37 του Ν.4494/2017 με το οποίο οι εν λόγω Αξιωματικοί προελεύσεως ΑΣΣΥ Τάξεως 1992 (καταταγέντες 1990) περιλήφθηκαν στις διατάξεις του Ν.2439/1996, με τρόπο που να επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους αποφοίτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Τάξεως 1992;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλης Κεγκέρογλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ