Το ΚΙΝΑΛ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή για την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ Υμηττού

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση από τους Βουλευτές της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, με θέμα “Ναι στην ανάπλαση, με μετεγκατάσταση και αναβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)” προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021 επισκεφθήκατε το εργοστασιακό συγκρότημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) στον Υμηττό και εξαγγείλατε την μετεγκατάστασή του στο Λαύριο και τη μεταφορά εκεί εννέα Υπουργείων σε χρονικό βάθος πενταετίας.

Αναφέρατε επίσης ότι η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022, ενώ θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ ύψους α) 250 κατ. ευρώ για την διαμόρφωση του οικοπέδου προκειμένου να υποδεχθεί τα εννέα Υπουργεία και β) 100 εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εδώ και χρόνια προτείνει τη μετεγκατάσταση των  Ε.Α.Σ. (τέως ΠΥΡΚΑΛ) από τον Υμηττό και την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο για την δημιουργία πάρκου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής μας. Κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, η αναγκαία αυτή μετεγκατάσταση δεν μπορεί να οδηγεί σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμιση των λληνικών Αμυντικών Συστημάτων και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε μια εποχή που οι ανάγκες της εθνικής άμυνας αυξάνονται, και υπάρχουν πολλά συμβόλαια για τα Ε.Α.Σ., είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο για την αναβάθμισή τους. Πόσο μάλλον όταν με συνδυαστικές πολιτικές οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία για υλοποίηση αναγκαίων έργων περιβάλλοντος αλλά και άλλων τομέων, που εξοικονομούν εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο των Ε.Α.Σ. στον Υμηττό περιλαμβάνει:
α) τα εργοστάσια της Καλυκοποιείας, του Οβιδουργείου, του πυραύλου Iris-t και των
αυτομάτων μηχανημάτων/τόρνων,
β) την εγκατάστασης των χημικών κατεργασιών,
γ) το εργαστήριο μετρήσεων και διακριβώσεων,
δ) το μηχανουργείο και
ε) το πεδίο βολής μικρών και μεσαίων διαμετρημάτων.

Στις πιο πάνω εγκαταστάσεις εκκρεμούν προς υλοποίηση συμβατικές υποχρεώσεις, όπως π.χ. 22 εκατ. φυσίγγια 5,56 mm για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, 10 εκατ. φυσίγγια 7,62 για χώρα του εξωτερικού, 700.000 φυσίγγια για χώρα του εξωτερικού, σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών Ε/Π Apache και πολυβομβιδοβόλου 40 mm, βλήματα πυροβολικού σε χώρα του εξωτερικού κλπ.

Η μετεγκατάσταση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα υπερχρέωσης και ελλειμματικής λειτουργίας της εταιρίας. Δυστυχώς, οι αναγκαίες παρεμβάσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που συμφωνήθηκε το 2013-2014 από την τότε Κυβέρνηση με την τρόικα και εγκρίθηκε από την Ε.Ε. εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και από την σημερινή. Η εταιρία εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που μεταξύ των άλλων θα εντόπιζε τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση της ελλειμματικής λειτουργίας της.

H κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενους των Ε.Α.Σ. στον Υμηττό, με συνέπεια να υπάρχουν εύλογες ανησυχίες:

α) για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από την υπερσυγκέντρωση σε ενιαίο
χώρο εννέα υπουργείων,
β) για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών, αλλά και
γ) για το μέλλον των εργαζόμενων.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1. Για ποιο λόγο απουσιάζουν οι αναγκαίες για τη μετεγκατάσταση μελέτες, όπως π.χ. μελέτη εναρμόνισης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας προς τα Γενικά Επιτελεία και προς τους πελάτες εξωτερικού με το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης, μελέτη κόστους-οφέλους κλπ;

Το τίμημα της απαλλοτρίωσης, πλέον των πόρων που προέρχονται από το ΙΡΑΚ, θα διατεθούν προς χρηματοδότηση των αναγκών της εταιρίας (κόστος μετεγκατάστασης,αναγκαίες επενδύσεις κ.λ.π.) ή θα παρακρατηθούν προς απόσβεση των πάσης φύσεως χρεών της εταιρίας; Πώς προβλέπεται να γίνει η ανάκτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου που προβλέπεται να επενδυθεί για την μετεγκατάσταση και για την εγκατάσταση των εννέα υπουργείων δεδομένης της πρόβλεψης για χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ; Προβλέπεται μετεγκατάσταση στο Λαύριο ή και σε άλλες περιοχές;

2. Θα ληφθεί μέριμνα ώστε η μετεγκατάσταση να μην αποτελέσει πρόσχημα ώστε να ακυρωθούν υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ή να μεταφερθούν προς υλοποίηση σε φορείς π.χ. του εξωτερικού; Ομοίως, θα ανασχεθεί το ενδεχόμενο -με πρόσχημα πάντα τη μετεγκατάσταση- να απωλέσει η εταιρία ευκαιρίες ανάληψης έργου από νέες συμβάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, π.χ. πυρομαχικά αρμάτων 76/62 ασκήσεων, πυρομαχικά αρμάτων 120 mm, πυρομαχικά 40Χ53, πυρομαχικά 30 mm Apache, εκσυγχρονισμός συστημάτων RM 70 – MLRS κλπ;

3. Δεδομένου ότι η ενθάρρυνση αποχώρησης προσωπικού από τα Ε.Α.Σ., μέσω της κινητικότητας και της υλοποίησης προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων, συμβάλλει στη σταδιακή απομείωση της τεχνογνωσίας της εταιρίας με δυσμενείς συνέπειες στην επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής, μετά την μετεγκατάσταση θα μεριμνήσετε να γίνουν άμεσα ορισμένες προσλήψεις στην εταιρεία πριν ακολουθήσουν εκτεταμένες αποχωρήσεις προσωπικού;

4. Θα φροντίσετε ώστε η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο συνοδευόμενο από μελέτη διαγνωστικής ανάλυσης για τα αίτια ελλειμματικής λειτουργίας της;

Οι επερωτώντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ
ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ