Το Μέτρο, ο πρώην και ο νυν Α/ΓΕΣ

Η πρόσφατη επανεμφάνιση του Πάνου Καμμένου με στόχο των νυν Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Καμπά, καθώς και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν απέδειξαν την άγνοια μεγάλου πλήθους της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής περί των στρατιωτικών θεμάτων.
Ο πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός (ε.α.) Αλκιβιάδης Στεφανής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με εξαίρετο ήθος και πάθος για το Στρατό. Η θητεία του στο ΓΕΣ υπήρξε απόλυτα πετυχημένη κι αυτό το αποδεικνύουν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο οι αριθμοί. Θα έχουμε την ευκαιρία στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσουμε αυτό το έργο απλά και μόνο για να τιμήσουμε έναν Στρατιώτη πιστό στο καθήκον και στην πατρίδα.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αποφάσισε (δικαίως ή αδίκως) την αποστρατεία του και την ανάληψη των καθηκόντων του Α/ΓΕΣ από τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Με βάση το Σύνταγμα, του νόμους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς, κάθε Αρχηγός οφείλει να ΕΚΤΕΛΕΙ τις διαταγές των πολιτικών προϊσταμένων του όποιοι κι αν είναι αυτοί, απ’ όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί.
Επίσης υπάρχουν θεσμικά όργανα που αποφασίζουν συνολικά για το πως και με ποιούς τρόπους υλοποιούνται οι πολιτικές αποφάσεις από τη στρατιωτική ηγεσία. Η πολιτική τοποθέτηση ενός στελέχους των ΕΔ δεν έχει θέση εδώ. Όπως όμως κάθε πολίτης αυτού του κράτους, έτσι και κάθε στρατιωτικός μπορεί να έχει όποια πολιτική τοποθέτηση επιθυμεί. Έχει δικαίωμα και να αλλάζει πολιτικές θέσεις, όπως έχουν δικαίωμα και οι βουλευτές να μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο.
Το πως επιθυμεί να συνεργαστεί μια πολιτική ηγεσία με την ηγεσία των ΕΔ αποτελεί δικό της θέμα, το δε αποτέλεσμα της κρίσης της αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Μιας κριτικής που οφείλει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και με τρόπο που να μη θίγει τα συμφέροντα της πατρίδας. Συνεπώς το να χαρακτηρίζουμε την ηγεσία των ΕΔ με τρόπο απαξιωτικό δεν περιποιεί τιμή για κανέναν.
Η αξιοσύνη ή η ανικανότητα δεν είναι υποκειμενικές στις ΕΔ. Ένα στέλεχος των ΕΔ κρίνεται τόσο από τους ανωτέρους του όσο και από τους κατωτέρους του. Για να φτάσει ένας Αξιωματικός να διεκδικήσει και να γίνει Αρχηγός Γενικού Επιτελείου απαιτούνται ικανότητες, δεξιότητες, σωματική και ψυχική υγεία, συνέπεια, γνώσεις και λίγη τύχη.
Κάθε στέλεχος έχει τη δικιά του προσωπικότητα και το δικό του τρόπο να διοικεί και να συμπεριφέρεται. Κάποιοι έχουν δυναμική προσωπικότητα, επικοινωνιακό χάρισμα και τη δυνατότητα να σκέπτονται “out of the box”. Άλλοι πάλι δεν διαθέτουν αυτά τα χαρίσματα αλλά διαθέτουν σταθερότητα, αυστηρότητα, ευελιξία και την απαραίτητη επάρκεια στρατιωτικών προσόντων.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός (ε.α.) Αλκιβιάδης Στεφανής είναι μια φωτεινή προσωπικότητα, ένας Στρατιώτης αφοσιωμένος στο Στράτευμα. Καλό θα ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλευτούν με οποιοδήποτε τρόπο τα χαρίσματα, τις γνώσεις και τις δυνατότητες του. Από την άλλη πλευρά, ο νέος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς αξίζει να πάρει την ευκαιρία για να υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό και να αφήσει το δικό του στίγμα. Θα κριθεί κι αυτός όπως και οι πριν απ’ αυτόν όπως και οι μετά απ’ αυτόν.
Οι πολιτικοί, οι πολιτικάντηδες, οι δημοσιογράφοι, οι δημόσιοι σχολιαστές παντός είδους και ειδικότητας, καλό είναι είτε να σιωπήσουν είτε να κάνουν κριτική υπό το πνεύμα της ανάδειξης του έργου και της προσφοράς των στελεχών των ΕΔ στο κράτος και την κοινωνία.
Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τα προεκλογικά παιχνιδάκια και οι επιθέσεις εναντίον στελεχών των ΕΔ ούτε το κράτος βοηθούν ούτε και και στην κοινωνία δίνουν μυνήματα ασφάλειας και σιγουριάς.
Κάθε στέλεχος, είτε εν ενεργεία, είτε εν αποστρατεία οφείλει να ασκεί καλόπιστη κριτική προς όφελος και των ΕΔ αλλά και της κοινωνίας εν γένει. Κι επειδή δε ζούμε σε ιδανικό κόσμο και ιδανική κοινωνία, αλλά υπάρχουν και πάθη, και φθόνος και απογοήτευση και θυμός, καλό θα είναι τα συναισθήματα να καθοδηγούνται από τη λογική και να μην αφήνονται να δημιουργούν εντυπώσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Η μαγική λέξη εδώ λέγεται ΜΕΤΡΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ