Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει “φίλους” και “εχθρούς”

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου  , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για προσέγγιση της Τουρκίας με τα ΗΑΕ και την αναπαραγωγή της είδησης από τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε στο εξής :

Α. Η Τουρκία, φυσικά τη Σύνοδο της Βαγδάτης που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, θα την εκμεταλλευόταν στο έπακρο και το πρώτο βήμα ήταν να προσεγγίσει τα ΗΑΕ, ώστε με δεύτερο βήμα να έρθει σε επαφή με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω.

Β. Αν αναλογιστούμε ότι και πριν κάποιους μήνες την ίδια προσέγγιση επιδίωκε με την Αίγυπτο, φέρνοντας στο φως για υποτιθέμενους χάρτες συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων σε βάρος της Ελλάδας, ενώ υφίστατο η έντονη φημολογία για οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου με Τουρκία. Φυσικά αποδείχτηκε ότι ήταν στα πλαίσια της προπαγάνδας που η γειτονική χώρα αγαπά να χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνιακό.

Γ. Η Τουρκία αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε αναμμένα κυριολεκτικά κάρβουνα, καθώς ζει με τις ευχαριστίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την στάση της στο Αφγανιστάν, και τίποτα επί του πρακτέου (πχ διαχείριση αεροδρομίου στην Καμπούλ), πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το “περίμενε” της δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό της, μια και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει όλο αυτό επικοινωνιακά.

Δ. Και το παραπάνω, ότι είναι σε περίεργη φάση και προσπαθεί από κάπου να πιαστεί, ακόμα και από τους Άραβες που θα μου επιτρέψετε τη φράση “έφαγε πόρτα”, είναι ότι πλέον άρχισε να χρησιμοποιεί τους εκβιασμούς προς την ΕΕ για ανανέωση της μεταναστευτικής συμφωνίας, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον Αφγανους.

Ε. Που με μεγάλη ευχαρίστηση, άσχετα με το πώς αντιδρά ο τουρκικός λαός και τι λέει η Κυβέρνηση, θα τους δεχόταν το τουρκικό κράτος, καθώς βλέπει ότι δεν έχει πιθανότητες να διαμορφώσει περαιτέρω σχεδιασμούς με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθεσεων, οι ΥπΕξ της Ένωσης σκέφτηκαν να δουν τη συνεργασία για τη μετανάστευση των ομάδων με τα κράτη που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν.

Οπότε η “φίλη” Τουρκία ένα πρόβλημα το έχει, ως φαίνεται, και φυσικά προσπαθεί τώρα να βρει φίλους και εχθρούς να προσεγγίσει, κυρίως δε εκθρέφοντας την εσωτερική προπαγάνδα.


 

Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ