Τουρκία: Μεταξύ ρωσικής σφύρας και αμερικανικού άκμονος η Άγκυρα

Δύο δρόμους έχει ανοικτούς η βαθιά και καίρια αγκιστρωμένη στην συριακή κρίση Τουρκία, έκαστο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς που η Άγκυρα οφείλει να κάνει.

 

«Ξεκάθαρα η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών. Ωστόσο καλύτερη λύση για τη χώρα είναι η στροφή από την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την σύσφιξη των σχέσεών της με τους γείτονές της στην Ευρασία, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, ειδικά τη Ρωσία και την Κίνα».

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ και μάλιστα προ της επικείμενη συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν.

«Η Τουρκία είτε θα αποδεχθεί την πολιτική του Τραμπ στην Συρία ή θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Ελπίζω να επιλέξει την στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και να αναζητήσει κοινό τόπο με την κυβέρνηση Άσαντ.

Βασίζομαι σε αυτό καθώς είμαι αντίθετος με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», είπε.




 

«Ωστόσο η διπολική πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών ΑΚΡ στην Τουρκία θα της δημιουργήσει προβλήματα έναντι των συμμάχων της», προειδοποίησε.

Ρωσία και ΗΠΑ υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον συριακό πόλεμο. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς. Η Τουρκία επίσης έχει ενισχύσει με πόρους και όπλα αντικαθεστωτικές ομάδες. Ωστόσο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια επιβολή κατάπαυσης του πυρός στην Συρία, πρωτοβουλία που στηρίζει, πάντως, η Ρωσία.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι περίπλοκες εδώ και καιρό με την ένταση να κλιμακώνεται κατά τη διάρκεια και μετά από το αποτυχημένο κατά του Ερντογάν πραξικόπημα. Η ένταση κλιμακώθηκε δε μετά το τουρκικό δημοψήφισμα που καθιστά τον Ερντογάν πραγματικό σουλτάνο.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την παρακολούθηση της Τουρκίας όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που είχε να συμβεί από το 2004.




 

«Αν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποτελεσματικό λόγο και μπορούσε να φέρει τη Δημοκρατία στην Τουρκία δεν θα όφειλε να εντάξει την Τουρκία στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση κρατών. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον παραλογισμό του να περιμένει κανείς δημοκρατία από την Ευρώπη», κατέληξε ο Τούρκος αναλυτής.

ΠΗΓΗ: Sputnik




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ