Τούρκικα F-16 στο Αιγαίο: Πού πέταξαν

Τουρκικά F-16 συνεχίζουν το γαϊτανάκι της έντασης στο Αιγαίο. Πρίν λίγο δυο αεροσκάφη πέταξαν πάνω απο ελληνικό έδαφος και πάλι.

Την στιγμή που η Αθήνα ετοιμάζει την αναβάθμιση των οπλικών της συστημάτων η Άγκυρα δηλώνει παρούσα και ετοιμοπόλεμη στο Αιγαίο.

Πριν λίγα λεπτά πέταξαν και πάλι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω απο ελληνικό έδαφος συνεχίζοντας την νεα αεροπορική τακτική των Τούρκων που επικεντρώνεται σε ασκήσεις «εικονικών βομβαρδισμών» ελληνικού εδάφους και στην έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριότητας ελληνικών εδαφών στο ανατολικό Αιγαίο.

Δυο μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, τύπου F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών στις 13.17 και ένα λεπτό αργότερα στις 13.18 πέταξαν πάνω απο το Φαρμακονήσι.

Η υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών έγινε σε μεγάλο ύψος στα 26.000 πόδια.

Ένα λεπτό αργότερα ο σχηματισμός άφησε το ελληνικό FIR.

Το ArmyNow.net εχει αναφερθεί στα στοιχεία που μελετά το ΓΕΑ και δείχνουν την νέα τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Έμπειροι αεροπόροι σημειώνουν πως ίσως η Τουρκία να νιώθει οτι η Αθήνα τώρα είναι αδύναμη και μπορεί να την πιέσει. Παράλληλα σημειώνεται πως η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, και μετά το πραξικόπημα, αλλα και πριν έχει αναταράξεις στην δομή της με πιο επιθετικούς πιλότους να περνάνε μπροστά και ως πιο πιστοί στον Ερντογάν να καλούνται να αποδείξουν τις περγαμηνές τους. Παράλληλα, νεότεροι, πιο ατίθασοι και πιο άπειροι πιλότοι μπαίνουν στα τουρκιά κοκπιτ και η απειρία τους οδηγεί συχνά στα άκρα.

Μπορεί όμως αυτό να σημάνει πως ένας τέτοιος πιλότος θα προκαλέσει ένα μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο; Όταν το 2015 υπήρξαν 80 εμπλοκές και το 2016 υπήρξαν 68 τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ειδικά όταν οι αποστολές των Τούρκων τώρα πια δεν έχουν να κάνουν απλά με το μπαίνω-βγαίνω στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας για λίγα δευτερόλεπτα αλλά σχεδιάζονται με στόχο την πτήση πάνω απο ελληνικό έδαφος.

Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε για τις τουρκικές επιδιώξεις πως οι 14 πτήσεις πάνω απο ελληνικό έδαφος το 2014 εκτοξεύθηκαν στις 36 και τις 57 τα δυο περασμένα χρόνια.

Δείτε και:

Ίμια 2017: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αερομαχίες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ