Τούρκοι πιλότοι: Γιατι τους περνάνε χειροπέδες

Παρέλαση στα αστυνομικά τμήματα κάνουν οι Τούρκοι πιλότοι με δεκάδες να εξετάζονται ώς ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Επιχείρηση σκούπα της τουρκικής αστυνομίας εξελίσσεται στις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας με επίκεντρο την βαση του Ικονίου. Οι Τούρκοι αστυνομικοί αναζητουν ανάμεσα στα στελέχη της τουρκικής αεροπορίας υπόπτους για σχέσεις με κινήματα κατά του «σουλτάνου» Ερντογάν και περνάνε χειροπέδες με χαρακτηριστική ευκολία σε πιλότους της τουρκικής αεροπορίας που φέρονται να είχαν σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Μέχρι τώρα 280 πιλότοι σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ έχουν περάσει την πόρτα κάποιου αστυνομικού τμήματος στην γειτονική χώρα και απο αυτούς οι περισσότεροι, 180 συνολικά επέστρεψαν στις θέσεις τους αλλά είναι άγνωστο αν συνεχίζουν κανονικά τα καθήκοντα τους. Οι υπόλοιποι 100 κρατούνται ακόμα.

Κάποιες αναφορές λένε πως οι απελευθερωθέντες αποδέχτηκαν την σχέση τους με ισλαμικό κίνημα (Hizmet) αλλά όχι με το πραξικόπημα.

Οι επιχειρήσεις των αρχών πάντως δεν έχουν τέλος στην Τουρκία με την αστυνομία να συλλαμβάνει στα νότια της χώρας 500 άτομα σε μία εξόρμηση 10000 αστυνομικών. Τελικά απο αυτούς κατέληξαν να κρατούνται οι 150.

Η κατάσταση στην τουρκική αεροπορία προκαλεί προβληματισμό και στην Αθήνα, όχι τόσο στο επίπεδο της αυξομείωσης των παραβιάσεων και των υπερπτησεων απο τουρκικά μαχητικά, όχι δηλαδή στα ποσοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής αεροπορικής δράσης στο Αιγαίο αλλά στην ποιοτική αλλαγή που έρχεται στο Αιγαίο με την είσοδο νέων άπειρων πιλότων οι οποίοι  καλούνται να γεμίσουν τα κενά της τουρκικής αεροπορίας και συχνά χαρακτηρίζονται απο έλλειψη αεροπορικής εμπειρίας, πειθαρχίας και ψυχραιμίας.

Θυμίζεται οτι πριν λίγες ημέρες συνελήφθη η αξιωματικός Μπιλκενχαν Μπουλμπούλ, που θα γινόταν η πρώτη γυναίκα ανώτατη στην τουρκική αεροπορία, λίγο μετά την αποβίβαση απο τα Ίμια  ως οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν και άρα πιθανά αναμεμειγμένη στο πρόσφατο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στην Τουρκία.

Η αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν στην κρουαζιέρα των Τούρκων στρατηγών στα Ίμια κρατήθηκε για ένα βράδυ μετά απο μαρτυρίες που την έφεραν ώς οπαδό του Γκιουλέν

Μια δε απο τις «βαρύτερες κατηγορίες» που την επιρρίπτουν είναι πως… ο σύζυγος της επίσης αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας είχε συναντήσεις με ένα μέλος του κινήματος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ