ΚΩΣ: “Εισβολή” Τούρκων στην μαρίνα!

ΚΩΣ: Στο στόχαστρο των Τούρκων έχει μπει η μαρίνα! Κατάφεραν να μπουν με εμπορική συμφωνία του μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, ο οποίος είναι και στην Μυτιλήνη

 

Ήταν το 2012 όταν ο όμιλος Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε κοινοπραξία με την τουρκική Setur Servis Turistik έβαζαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία εκμίσθωσης της Μαρίνας Μυτιλήνης, μετά από διαγωνισμό στον οποίο είχαν επικρατήσει.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Deal News, για την τουρκική Setur που ανήκει στον κολοσσό της γείτονος Koc του μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, με περιουσία κοντά στα 2,4 δισ. δολάρια, το deal αυτό σηματοδοτούσε και την “πρεμιέρα” της στο τουριστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Από τότε μέχρι σήμερα το όνομα του τουρκικού ομίλου έχει πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές στις επιχειρηματικές συζητήσεις για το ενδιαφέρον επενδύσεων και σε άλλες δυο μαρίνες τουλάχιστον, αφού η δυναμική του ελληνικού τουρισμού αποτελεί ισχυρό δέλεαρ.

Άλλωστε και ο “άνεμος” που πνέει στη μαρίνα της Μυτιλήνης τα τελευταία χρόνια ως προς τις επιδόσεις της είναι ούριος, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες αρρυθμίες λόγω του προσφυγικού.
 

Η τουρκική εταιρία προ δυο ετών ψιθυριζόταν ότι βολιδοσκοπούσε τους τουριστικούς λιμένες της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου.

Οι αντιδράσεις εκπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε αυτά τα νησιά κατά της παραχώρησης μαρίνων στους Τούρκους προκρίνοντας κυρίως λόγους εθνικού συμφέροντος στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και για άλλες ιδιαίτερες αιτίες του καθενός, ήταν έντονες.

Οι υποστηρικτές ωστόσο τόνιζαν πως τίποτε αλγεινό δεν συνέβη στην περίπτωση της μαρίνας Μυτιλήνης, αντιθέτως, σύμφωνα με τους ίδιους μπήκε σε νέα τροχιά αναπτυξιακή.

Οι διαγωνισμοί για ορισμένες τουλάχιστον εξ’ αυτών των μαρίνων που αναμένεται να ενταχθούν ή έχουν ενταχθεί στο “πακέτο” παραχωρήσεων, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, αν και ο υφυπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έδωσε προ ημερών το “σύνθημα” πως θα τρέξει άμεσα το “project μαρίνες” συνολικά.

Πέντε χρόνια μετά την “απόβαση στη Μυτιλήνη” η Setur, η οποία υπό την ομπρέλα της έχει 10 από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Τουρκία (μεταξύ των οποίων το Αϊβαλί, Τσεσμέ, Κουσάντασι, Μαρμαρίδα) βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά πάμε με “φόντο” τη μαρίνα της Κω, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, μακριά από παραχωρήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις.
 

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρία εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα του νησιού, η οποία έχει μισθώσει από τον Δήμο από τι 1999 και για μια 40ετία τη μαρίνα (ο Δήμος συμμετέχει με 90% στο κεφάλαιο της εταιρίας) σύναψε διεθνείς συνεργασίες με σκοπό να ανοίξει ακόμα περισσότερο τα …πανιά της εξωστρέφειας, να προσελκύσει κι άλλους πελάτες και να αυξήσει περαιτέρω τα έσοδά της, ενώ ταυτόχρονα βάζει και ολόκληρη την Κω στο διεθνές “κάδρο” του τουρισμού.

Μεταξύ αυτών των συνεργασιών ξεχωρίζει κι εκείνη με την τουρκική Setur.

πρόκειται για εμπορική συμφωνία με αντικείμενό της, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. ειδικές καμπάνιες προώθησης και παροχές έκπτωσης ή άλλα ελκυστικά προνόμια για τους πελάτες του δικτύου με σημαντικές εμπορικές συνέργειες των δυο πλευρών.

Έτσι εμμέσως οι Τούρκοι δηλώνουν “παρόντες” και στην μαρίνα της Κω.

Μια μαρίνα που αν και η διαχείρισή της βρίσκεται στον Δήμο, έχει καταφέρει να θεωρείται “φιλέτο” και να πετυχαίνει αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και τη συνέχεια του θέματος στην έντυπη έκδοση της  Deal News η οποία κυκλοφορεί σήμερα 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ