Τουρκική στρατιωτική βάση στην Κύπρο: Φημολογία ή πραγματικός κίνδυνος;

Δύο έμπειροι αναλυτές αξιολογούν την είδηση για τη δημιουργία τουρκικής βάσης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και περιγράφουν τόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όσο και την «απάντηση» που μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Ερωτήματα εγείρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει στρατιωτική ναυτική βάση στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με σκοπό να προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσημο αίτημα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Ιωάννης Μάζης και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, μίλησαν στο Sputnik σχετικά με το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά και για τις εξελίξεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στην περιοχή.

Ιωάννης Μάζης: Αντίκειται καθέτως προς τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών

«Δοκιμασία αναγνώρισης προθέσεων» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Ιωάννης Μάζης τη δημοσίευση της συγκεκριμένης είδησης από την εφημερίδα Yeni Safak.

«Η διαρροή μιας τέτοιας φημολογίας από ένα από τα πλέον υποταγμένα στην ερντογανική προπαγάνδα τουρκικά φύλλα, αποτελεί μια δοκιμασία αναγνωρίσεως προθέσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ», τονίζει συγκεκριμένα, ενώ προσθέτει ότι «στο βαθμό που η φημολογία θα ανταποκριθεί στο μέλλον στην πραγματικότητα, τότε εγείρει σειρά θεμάτων».

Ο κ. Μάζης τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως τονίζει, ήδη τελεί υπό εισβολή και κατοχή.

«Υπ’ αυτή την έννοια αντίκειται καθέτως προς τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κυπριακή δημοκρατία, την εισβολή, την κατοχή και την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από αυτήν», εξηγεί ο καθηγητής.

Παράλληλα, ο κ. Μάζης υπογραμμίζει μία ακόμη πτυχή που θα είχε η ενδεχόμενη υλοποίηση μια τέτοιας κίνησης από την πλευρά της Τουρκίας αναφορικά με τις συμφωνίες εγγυήσεων.

«Αντίκειται και στις συμφωνίες εγγυήσεων. Θέτοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη Μεγάλη Βρετανία και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», τονίζει συγκεκριμένα.

«Ουδείς επιτρέπεται, ούτε είναι επιστημονικά ορθό, να συζητά φημολογίες και υποθέσεις υποβολιμιαία υποβληθείσες από μη έγκυρα δημοσιογραφικά όργανα», καταλήγει ο Ιωάννης Μάζης μιλώντας στο Sputink.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στις στρατιωτικές της ικανότητες

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας τονίζει στο Sputnik ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Άγκυρας να επιβάλλει ολοκληρωτική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα σημειώνει ότι η Τουρκία κινείται με τρόπο αντίστοιχο προς εκείνον της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Στο πλαίσιο αυτής της λογικής επιδιώκει να θέσει την Κύπρο σε έναν ασφυκτικό κλοιό κυριαρχίας, ουσιαστικά να την “χωνέψει”, αν μου επιτρέπεται αυτή η παρομοίωση, μέσα σε μια θαλάσσια ζώνη όπου η ίδια θα έχει τον αναντίρρητο έλεγχο» σημειώνει ο κ. Γρίβας.

«Αυτή η ενέργεια είναι κρίκος σε μια αλυσίδα στρατηγικών επιλογών της Άγκυρας, εξαιρετικά επιθετικών προς την Ελλάδα και την Κύπρο», τονίζει ο κ. Γρίβας, εξηγώντας ότι «μιλάμε για μια νέα Τουρκία. Δεν έχει καμία σχέση με την τουρκία του παρελθόντος, είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και προσπαθεί να θεραπεύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις και θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ευρασιατική σκακιέρα στο πλαίσιο ενός πολυπολικού συστήματος».

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί η κίνηση της Άγκυρας τονίζει ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση», τονίζοντας ότι η Κύπρος, θα πρέπει να «αρχίσει να επενδύει στον εαυτό της και στις δικές της αποτρεπτικές δυνατότητες». «Πρέπει να αναπτύξει μια δική της αποτρεπτική στρατηγική, να επενδύσει στις στρατιωτικές της ικανότητες», συμπληρώνει, ενώ επισημαίνει ότι παράλληλα πρέπει να ακολουθείται «μια πολυπολική ανοιχτή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με θεμελιώδες στοιχείο τη Ρωσία».

 

Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ