Τουρκία: Επαναφέρουν θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επαναφέρει η η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμά της

 

Σε δημοσίευμά της, εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει ότι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τους προσφεύγοντες για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, η απόφαση θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει προσφυγή της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας (Kariye Camii) σε τέμενος, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεδικασμένο και για άλλες περιπτώσεις μουσείων, όπως και η Αγία Σοφία.

«Θεωρείται ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελέσει προηγούμενο για την περίπτωση της Αγίας Σοφίας και για άλλα μουσεία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη λειτουργίας τους ως χώρους λατρείας», σημειώνει μεταξύ άλλων το άρθρο της Yeni Safak.

Η Μονή της Χώρας έχει μετατραπεί σε μουσείο από το 1945, όμως το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την μετατροπή της σε τζαμί.

Σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση δικαιώσει τους προσφεύγοντες, αυτό θα λειτουργήσει ως προηγούμενο και για την περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η μετατροπής της οποίας σε τζαμί αποτελεί πάγιο αίτημα των μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση υπουργικού συμβουλίου το 1934 και μέχρι σήμερα Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημα για την μετατροπή της σε τζαμί.

 

Πηγή: sputniknews.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ