Η Τουρκία με τρεις NAVTEX σε Αιγαίο και Κύπρο προκαλεί …επεισόδια

Η Τουρκία προκαλεί για ακόμα μία φορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην θάλασσα της Κύπρου, καθώς με τρεις νέες NAVTEX προαναγγέλει παντού ασκήσεις!

 

 

Νέες προκλήσεις έρχονται από την γειτονική Τουρκία. Συγκεκριμένα με μια NAVTEX για το Αιγαίο και δύο για τη Κύπρο, δείχνουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική.

Mε την NAVTEX 860/17 η Τουρκία δεσμεύει από τις 11 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο (Ανατολικά ΣΚΥΡΟΥ – Δυτικά ΨΑΡΩΝ) για εκτέλεση ασκήσεων με πυρά από πλοία του τουρκικού ΠΝ.

Η NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία για το Αιγαίο:

Παράλληλα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού ΠΝ εξέδωσε 2 NAVTEX (861-862/17) με τις οποίες δεσμεύει 2 περιοχές Νοτιοδυτικά της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για διεξαγωγή ασκήσεων την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Oι δύο NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία για την Κύπρο:

Να σημειωθεί ότι με τις δύο νέες NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, γεγονός που παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες NAVTEX καλύπτουν από θαλάσσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις περιοχές στις οποίες από αέρος η Κυπριακή Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει την πολυεθνική άσκηση και που εν πολλοίς περιλαμβάνουν με τη σειρά τους τις περιοχές όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά της Πάφου.

Οι εν λόγω προκλήσεις έρχονται μια ανάσα πριν τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν από κοινού η Κυπριακή Δημοκρατία με την γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI και αφορούν στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11.

Επιπλέον, μόλις πριν λίγες ημέρες, η κοινοπραξία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil με τη Qatar Petroleum ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ρίξει τρυπάνι σε δύο σημεία στο τεμάχιο 10, ενώ επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, γεγονότα που θα ενισχύσουν τόσο την ενεργειακή όσο και τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.

Πηγή: sigmalive

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ