Τουρκία: Νέες εκκαθαρίσεις Ερντογάν σε Πολεμικό Ναυτικό και Στρατό Ξηράς

Σε νέες εκκαθαρίσεις Γκιουλενιστών στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς προχώρησε το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

 

Μπορεί να έχουν περάσει δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, ωστόσο οι διώξεις ειδικά στρατιωτικών δεν έχουν σταματημό. Μετά τις συλλήψεις αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έγιναν πριν μερικές μέρες, οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 61 μελών του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων αξιωματικών, για ύποπτες διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου, στις ΗΠΑ, ιμάμη που σύμφωνα με την Άγκυρα φέρεται να είναι ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Συγκεκριμένα δεκαοκτώ από τους συλληφθέντες ήταν εν ενεργεία αξιωματικοί, κι όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στους υπόπτους περιλαμβάνονται 13 ταγματάρχες και 12 λοχαγοί από τον Στρατό Ξηράς και 24 υποπλοίαρχοι του Ναυτικού.

Επίσης σε ξεχωριστή επιχείρηση, η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι συνέλαβε 21 άτομα που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Γκιουλέν. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους ήταν δάσκαλοι που δίδασκαν στα σχολεία ή τα δημόσια ιδρύματα του κινήματος Γκιουλέν.

Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να κυνηγήσει όσους διαφωνούσαν μαζί του και με τις πολιτικές του, ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας αναφέρει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ