Τουρκία: Το φιλόδοξο πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει τη ναυπήγηση ενός ευρέως φάσματος  πλοίων για το πολεμικό ναυτικό στα τουρκικά ναυπηγεία για τα επόμενα χρόνια.

 
Μετάφραση επιμέλεια: Αναστάσιος Μητρόπουλος
Το πρόγραμμα ναυπήγησης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να προωθήσει την περιφερειακή πολιτική της επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.
Η απόφασή της αυτή, συνδυάζεται και με το διαχρονικό στρατηγικό της στόχο για ώθηση της εγχώριας βιομηχανίας, αφού η ναυπήγηση των πλοίων θα πραγματοποιηθεί στα εγχώρια ναυπηγεία.
Μόνο το προηγούμενο έτος έχουν παραδοθεί, είτε έχουν ξεκινήσει τη ναυπήγηση, 6  συνολικά πλοία.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τουρκία έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης 14 πλοίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003, ο αριθμός των τουρκικών ναυπηγείων έχει αυξηθεί από 37 σε 80.
Σε πρόσφατη τελετή καθέλκυσης της 4ης τουρκικής κατασκευής κορβέτας κλάσης MILGEM με την ονομασία TCG Kinaliada F514, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορούν αυτόνομα να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία”.




Στην τελετή σηματοδοτήθηκε επίσης η έναρξη του εθνικού προγράμματος κατασκευής της εγχώριας φρεγάτας TF-2000 με σύγχρονα οπλικά συστήματα και  προηγμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.
Τελετή καθέλκυσης της τουρκικής κατασκευής κορβέτας TCG Kinaliada F514 κλάσης MILGEM




Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων  TCG Anadolu

Αξίζει να αναφερθεί και το περίφημο πρόγραμμα κατασκευής ενός πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων LPD/LHD, με την επωνυμία TCG Anadolu.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τα  ναυπηγεία Sedef.
Η σχεδίαση του πλοίου θα βασίζεται  στο αντίστοιχο ισπανικό  Juan Carlos.
Η ισπανική εταιρία Navantia θα παρέχει το σχεδιασμό, τη μεταφορά τεχνολογίας, τον εξοπλισμό και κάθε τεχνική βοήθεια στα τουρκικά ναυπηγεία.
Το TCG Anadolu θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι 12 F-35B και 12 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους (είτε 8 CH-47F Chinook).
Θα έχει  μέγιστη αυτονομία 9.000 μιλίων.
Το πλοίο προγραμματίζεται να παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό το 2021.





Πλοίο Juan Carlos
Το ισπανικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Juan Carlos, στο οποίο θα βασιστεί η σχεδίαση του αντίστοιχου τουρκικού

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις  φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία ως μια περιφερειακή δύναμη όχι μόνο στα τουρκικά παράκτια ύδατα αλλά και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
 
Πηγή: defencenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ