Η πάγια πολιτική του εκβιασμού της Τουρκίας για να κερδίζει αυτά που θέλει

ΒΕΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΝΑΤΟ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Με βέτο απειλεί η Τουρκία την Σουηδία και την Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Τρεις παρατηρήσεις για την εν λόγω εξέλιξη:

1.  Μετά το 2019, η Τουρκία του Ερντογάν έχει πάψει να αποτελεί μέρος της Δύσης. Έχει μετατραπεί σε ημιαυταρχικό (αν όχι αυταρχικό) καθεστώς, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Αιγαίο), παραμένει εταίρος της Ρωσίας – παρά τα γεγονότα στην Ουκρανία – και διατηρεί στενές επαφές με αντιδυτικές δυνάμεις όπως η Κίνα, το Πακιστάν του Ίμραν Χαν, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν (Ταλιμπάν), η παλαιστινιακή Χαμάς, ενίοτε το Ιράν κλπ.

Επενδύει στον Πανισλαμισμό και τον αντιδυτικισμό και ακολουθεί μια αυτόνομη πολιτική στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.

2.  Πέραν αυτής της στρατηγικής αυτονόμησης, η Τουρκία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που της προσφέρεται για να εκβιάσει την Δύση με σκοπό να κερδίσει αυτά που θέλει. Εκβίασε την Ευρώπη με το μεταναστευτικό/προσφυγικό τον Μάρτιο του 2020. Εκβίασε τις ΗΠΑ ότι θα αγοράσει και άλλους S-400 αν δεν της επιτραπεί η αγορά αμερικανικών αεροσκαφών.

Με δυο λόγια, αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί μια πάγια πολιτική της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Φοβάμαι ότι στο τέλος η Τουρκία θα καταφέρει να κερδίσει αυτά που θέλει χωρίς να πάψει να είναι αξιόπιστος «σύμμαχος και εταίρος» της Δύσης. Το τι θέλει δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Ένα από αυτά είναι η προμήθεια νέων αμερικανικών αεροσκαφών τύπου F-16 και η αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Τα αιτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν, επίσης, την ανοχή μιας νέας επέμβασης στις κουρδικές περιοχές της Συρίας ή την ανοχή στην συνέχιση της συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην ενέργεια, το εμπόριο και αλλού.

3.  Πολλοί, όχι μόνο Έλληνες, λένε ότι καλό θα ήταν το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία και να δεχτεί την Σουηδία και την Φινλανδία. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η κριτική που κάνουν σήμερα οι δυτικοί στην Τουρκία την έκαναν το 2008 για την Ελλάδα όταν αυτή απειλούσε με βέτο την ένταξη της τότε πΓΔΜ στην Συμμαχία.

Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική γεωστρατηγικά για το ΝΑΤΟ και για την Δύση γενικότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται ανεκτή η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Αυτό που απαιτείται είναι ένα πιο «ξύπνιο» ΝΑΤΟ, μια πιο αποφασισμένη αμερικανική ηγεσία και μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ