Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία με το βέτο κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας & Σουηδίας

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΕΤΟ ΝΑΤΟ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

 

Φινλανδία και Σουηδία αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου.

Ας δούμε εν τάχει τις παραμέτρους:

1.   Εάν συμβεί αυτό, η πρόθεση του ΓΓ/ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

2.   Ακόμη και αν καθυστερήσουν οι ακολουθούσες διαδικασίες, θα μπορούν οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις συνεδριάσεις.

3.   Η Τουρκία εξέφρασε επιφυλάξεις για την ένταξή τους, με προφανή πρόθεση να εκμεταλλευθεί προς όφελός της την απειλή καθυστερήσεων παζαρεύοντας για άρση του εμπάργκο όπλων που της έχει εφαρμοσθεί, καθώς και αποδοχή των διεκδικήσεων της για να εγγραφούν στα κείμενα και δόγματα του ΝΑΤΟ που αναθεωρούνται, οι αιτιάσεις της και οι διεκδικήσεις της από την Ελληνική πλευρά.

4.   Αυτή η πρακτική είναι γνωστή και παρά την δυσαρέσκεια που μπορεί να δημιουργεί στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εν τούτοις ως μηχανισμός θα αναγκαστεί να εξετάσει τα αιτήματά της και θα στραφεί στην Ελληνική πλευρά για να διαπραγματευθεί με διαδικασίες επείγοντος.

Εμείς φυσικά θα αντιδράσουμε αρνούμενοι να δεχθούμε τις θέσεις της Τουρκίας. Πρόβλημα τότε των καθυστερήσεων για την ένταξη των δύο χωρών θα γίνει η Ελληνοτουρκική διαμάχη.

Θα φαινόμαστε κι εμείς ανυποχώρητοι και οι άλλες χώρες θα κατηγορούν και τους δύο (Τουρκία & Ελλάδα) ότι κολλάνε τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

5.   Η λύση που συνήθως προκρίνεται για τέτοια αδιέξοδα στο τραπέζι από το ΝΑΤΟ, είναι να παγώνει την διαμάχη ικανοποιώντας πίσω από το τραπέζι άτυπα κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας. Δηλαδή, σταδιακή άρση του εμπάργκο και απροθυμία να εκφράσει ξεκάθαρα στα δόγματά του παραγράφους που να διασφαλίζουν, πόσο μάλλον να ενισχύουν τις θέσεις μας.

6.   Όμως ακόμη και αν τελικά η Τουρκία ή οιαδήποτε άλλη χώρα εκφράσει ΒΕΤΟ για την ταχεία ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το άρθρο 42 της Συνθήκης για την ΕΕ καλύπτει και τις δύο χώρες για την συνδρομή της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ (με ανάπτυξη δυνάμεων) σε περίπτωση απειλής από την Ρωσία (όπως έχω αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενο άρθρο).

7.   Εάν δηλαδή η Τουρκία εκφράσει τελικά ΒΕΤΟ, θα πρέπει να μας προβληματίσει εάν αυτό μπορεί να είναι ακόμη και αποδεκτό από κάποιες χώρες στην συμμαχία, που θα θεωρούσαν την ταχεία ένταξη των δύο χωρών πρόκληση για την Ρωσία και στοιχείο κλιμάκωσης της κρίσης.

8.   Επίσης, δεν θα πρέπει να παραξενευτούμε εάν καθυστερήσει τεχνηέντως η όλη διαδικασία ένταξης (από το ΝΑΤΟ αλλά και από τυχόν δημοψήφισμα στις χώρες αυτές).

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.   Φινλανδία και Σουηδία αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου. Ας δούμε εν τάχει τις παραμέτρους: 1.   Εάν συμβεί αυτό, η πρόθεση του ΓΓ/ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Π… Θέματα: Τουρκία, Ένταξη Στο ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ, Φινλανδία, Σουηδία, Σκανδιναβία, ΗΠΑRead More […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ