ΗΠΑ: «Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Μανμπίτζ. Σόου Ερντογάν η …επιχείρηση»

Για σόου κατήγγειλε τον Ερντογάν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου και τα όσα προπαγανδίζει ότι ξεκίνησε επιχείρηση στην Μανμπίτζ.

 

 

«Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα εισέλθουν στη πόλη Μανμπίτζ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Συνασπισμού που συγκροτείται από τις Η.Π.Α. και το τοπικό στρατιωτικό συμβούλιο», ανέφερε ο Συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κλήθηκε να διευκρινίσει το ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων και τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές δυνάμεις, βάσει του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε στις 4 Ιουνίου.

«Είναι ανεξάρτητες περιπολίες και δεν συντονίζονται», ανέφερε ο Ράιαν. «Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα μπούνε στη Μανμπίτζ», δήλωσε κατηγορηματικά κατά την ενημέρωση του στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου.

Η επιχείρηση στη Μανμπίτζ είχε διαφημιστεί έντονα από την κυβέρνηση Ερντογάν που με κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι η Τουρκία θα «καθαρίσει την πόλη από τους τρομοκράτες» όπως χαρακτηρίζουν τους Κούρδους μαχητές. «Το στρατιωτικό συμβούλιο της Μανμπίτζ ελέγχει ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της οριοθετημένης γραμμής του βορρά», δήλωσε ο Ryan.

Οι δημοσιογράφοι του Πενταγώνου επέμειναν ζητώντας διευκρινήσεις και ο Συνταγματάρχης ήταν σαφής:

ΕΡ: Είπατε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εισέλθουν στη Μανμπίτζ. Οι Τούρκοι όμως λένε ότι θα πάνε πολύ πέρα ​​από τη Μανμπίτζ, στη Ρακα. Δίνετε λοιπόν κάποια διαβεβαίωση στους κατοίκους ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στη πόλη; Υπάρχει η όχι συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των τουρκικών δυνάμεων ότι δεν θα μπουν στη Μανμπίτζ;

ΡΑΙΑΝ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Και πάλι, ξέρετε, αυτή η συμφωνία – μόλις πρόσφατα συντονίστηκε – και νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που θα έρθουν στο φως. Είναι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Και δεν έχουμε δει το τελικό κείμενο. Αλλά απ ότι μας πληροφόρησε η δική μας πλευρά, (οι Τούρκοι) δεν θα εισέλθουν στη Μανμπίτζ ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα με βάση τη συμφωνία της 4ης Ιουνίου.

Από τα λεγόμενα του Αμερικανού αξιωματούχου είναι προφανές ότι το Στέιτ Μιπάρτμεντ δεν έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα τουλάχιστον προς το παρόν, να της παραδώσει την πόλη. Και οι εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τανκς να φτάνουν στα περίχωρα της Μανμπίτζ ήταν ένα προεκλογικό σόου για μικροκομματικά οφέλη του Ερντογαν.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ