Τσεσμέ: Οι Τούρκοι επιμένουν, ξαναβγαίνουν στο Αιγαίο

Τσεσμέ: Καμιά δεκαριά μέρες απο την τελευταία NAVTEX οι Τούρκοι επανέρχονται για…έρευνες στο Αιγαίο

Μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον έχουν το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι για να βρούν τα μυστήρια του Αιγαίου.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:Φωτιά στο Αιγαίο: Τουρκική ΝΟΤΑΜ για τα νησιά και έρευνες του ΤΣΕΣΜΕ!

Το Τσεσμέ σύμφωνα με τουρκική NAVTEX είναι ήδη εν πλώ και θα κινηθεί στα διεθνή ύδατα νότια απο την Θάσο και βόρεια της Λήμνου και νοτίως της Σαμοθράκης.

Το τουρκικό σκάφος δεν θα έχει συνοδεία απο πολεμικά αλλά και έτσι τα ελληνικά σκαφη θα παρακολουθούν την πορεία του. H Αθήνα ήδη εξέδωσε άλλη NAVTEX που ακυρώνει την τουρκική.

H Aθήνα εκτιμά πως και αυτή η τουρκική κίνηση έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτη της Άγκυρας είναι και μια μορφή απάντησης στην συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος δήλωσε:

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια. Αλλά ταυτόχρονα η προετοιμασία είναι λόγος για να μην κάνει πολιτική αποτροπής να γίνουν τέτοιου είδους επεισόδια. Κατά συνέπεια, αν βλέπουμε περιοχές ή θεματικές στις οποίες μπορεί να προκύψει κάποιο επεισόδιο, η δουλειά η δικιά μας και ιδιαίτερα της διπλωματίας είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Και θα έλεγα ότι βασικά δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί πολλές φορές χάρη στις παρεμβάσεις της διπλωματίας. Έχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξη σχολίασε ειδικά για τα Ίμια πως:«Η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε υπό στενή παρακολούθηση και από τις υπηρεσίες και από εμένα προσωπικά και νομίζω ότι όλοι μας και εσείς ως δημοσιογράφοι -και ως εξέχων δημοσιογράφος εσείς- αλλά κι εμείς ως πολιτικά πρόσωπα του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε πολλούς λόγους το βράδυ να σκεφτόμαστε τι κάνει η Τουρκία. Όπως ξέρετε έχω χαρακτηρίσει την Τουρκία εδώ και ενάμισι χρόνο ως μία νευρική δύναμη, μία δύναμη δηλαδή που όπως στον 19ο αιώνα η μετα-Μπισμαρκική Γερμανία είχε γίνει νευρική και δεν κρατούσε ισορροπίες με το περιβάλλον της -φαίνεται ότι κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία Συρία ή ένα Ιράκ. Θέλω να πω με αφορμή αυτήν τη συνέντευξη -όπως ξέρετε δίνω πολύ σπάνια συνεντεύξεις- να πω ότι να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Δηλαδή, το παιχνίδι, που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά. Είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ