Τσίπρας: Χλαμύδες η ΝΔ στις Πρέσπες, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου

ΤΣΙΠΡΑΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στα εθνικά ζητήματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά, εξαπέλυσε ο Aλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή

Ότι φόρεσε «χλαμύδες στις Πρέσπες, αλλά πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας με το εν λόγω δηκτικό σχόλιο τη στάση του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στην τότε Συμφωνία, εν συγκρίσει με την ηπιότερη -κατά τον ίδιο- στάση που επιδεικνύει αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται πως υπέρ και των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Καταψηφίζουν και τις δυο συμφωνίες το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Μάλιστα, μετά από αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Πέμπτη θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

«Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή. Μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ. Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες. Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα».

Η εθνική στρατηγική

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης μιας νέας εθνικής στρατηγικής: «Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία σας κ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα αναδείξετε τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε αυτήν την Τουρκία. Λυπάμαι αλλά δεν το εισέπραξα», επεσήμαινε.

«Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους:

πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας,
και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.

Για εμάς, είναι επίσης σαφές, ότι οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται μόνο αν η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που προωθεί ενεργά το διεθνές δίκαιο μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη χρησιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών: Αυτή, κ. Μητσοτάκη, ήταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία – όχι την Τουρκία», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Ώστε αντί να καταρρεύσουν πλήρως όπως διαφαινόταν το 2017 και να καταστούν έρμαια στα συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, πήραν τελικά ευρωπαϊκή τροχιά. Αυτή, κ. Μητσοτάκη ήταν η Ελλάδα που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Και πάλεψε για το πολύτιμο κεκτημένο του πλαισίου Γκουτέρες, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο».

«Αυτή ήταν η Ελλάδα που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων για το μέλλον. Αυτή ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνίστησε το 2015-2016 στον ευρωτουρκικό διάλογο -με τρεις επισκέψεις μου στην Τουρκία- και που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές και να δέχεται επιστροφές μεταναστών. Αυτή ήταν η Ελλάδα που καθιέρωσε μαζί με την Γαλλία τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό EastMed και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

 

 

 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ