Turkagean: Κινδυνεύουμε να χάσουμε κάθε δυνατότητα κατοχύρωσης του όρου “Αιγαίο”

TURKAEGEAN ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

 

Διαβάζω αυτό που λέει ο κος Βενιζέλος για το Turkagean. Συγκεκριμένα λέει το κείμενο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Θα πρότεινα  αντί να διεξάγεται μια επιπόλαια και ερασιτεχνική συζήτηση, αν κριθεί αρμοδίως ότι είναι πολιτικά βλαπτικός ο όρος Turkaegean (που πάντως εξ αντιδιαστολής αφήνει στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή γεωγραφικό όρο Aegean), να αναληφθούν οι αναγκαίες νομικές πρωτοβουλίες στον EUIPO και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, με τη βοήθεια ειδικών νομικών που γνωρίζουν το θέμα».

Ενώ η θέση αυτή ακούγεται μετριοπαθής και αντικειμενική, εν τούτοις:

1. Aφενός δεν ασχολείται καθόλου με τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας αφού ο  εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΟΒΙ  που έχει αναλάβει με βάση το Νόμο 4796/2021 από τον Απρίλιο του 2021 το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα Εμπορικά Σήματα και συνεργάζεται επίσημα και άμεσα με τον EUIPO δεν αντιλήφθηκε τίποτε. Σημειωτέον είναι ότι η αίτηση κατατέθηκε στον EUIPO από την Τουρκία στις 16 Ιουλίου του 2021 και έγινε Registration στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2031.

2. Αφετέρου η πρότασή του για να κατοχυρώσουμε τον όρο Aegean μεταγενέστερα πάσχει πλέον, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν, επικαλούμενοι τις προβλέψεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2017/1001 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς και τα μεταγενέστερα σήματα.

3. Βέβαια κι εμείς θα εκφράσουμε τα δικά μας νομικά επιχειρήματα (που υπάρχουν μεν), αλλά πολιτικά και διαχειριστικά το κακό έχει ήδη γίνει και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο και νομικά, εάν εισακουστούν τα Τουρκικά επιχειρήματα και αναγκασθούμε πλέον να μιλάμε με διάκριση για Turkaegean και Greekaegean και να μας αρνούνται τον καθαρό όρο Aegean.

4. Θα πει κάποιος ότι και πριν θα μπορούσαν οι Τούρκοι να κάνουν το ίδιο με κάποιο τρόπο, όμως η χρήση του όρου Aegean έστω και χωρίς να έχουμε κάνει κατοχύρωση, παραπέμπει στο σύνολο του Αιγαίου με τα νησιά του και ο κόσμος διεθνώς έτσι το αντιλαμβάνεται, με κυρίαρχο τον ρόλο της Ελλάδος. Εάν δε η Τουρκία χρησιμοποιεί χωρίς κατοχύρωση κι αυτή τον ίδιο όρο, στην ουσία δεν το διαχωρίζει και θα λέγαμε ότι μας κάνει διαφήμιση για το Αιγαίο.

5. Τώρα εάν δεν υπερισχύσουν τα δικά μας νομικά επιχειρήματα κινδυνεύουμε ακόμη και να χάσουμε κάθε δυνατότητα κατοχύρωσης του όρου “Αιγαίο” (όπως προτείνει ο κος Βενιζέλος) και να βρίσκουμε και την Τουρκία απέναντί μας κάθε φορά που θα τον χρησιμοποιούμε.

6. Ακόμη χειρότερα θα είναι εάν υπάρξει και αντίστοιχη νομική τεκμηρίωση από το δικαιϊκό όργανο που θα εξετάσει την υπόθεση, που να αποδέχεται τα Τουρκικά επιχειρήματα. Τότε θα έχουν και νομική κατοχύρωση, που θα την χρησιμοποιούν και θα διευρύνουν σε κάθε λεκτικό τους για το Αιγαίο.

Καταλήγοντας

Θα συμφωνήσω όμως με τον κ. Βενιζέλο, ότι νομικά η υπόθεση είναι δύσκολη και οπωσδήποτε δεν είναι δουλειά για ερασιτεχνισμούς.

Ακόμη περισσότερο όμως η διαχείριση της υπόθεσης δεν επιδέχεται πολιτικούς ερασιτεχνισμούς.

Και οπωσδήποτε δεν μπορεί η υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων να γίνεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο από ανεπαρκείς διοικητικά εκτελεστικούς λειτουργούς.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ