Τζανακόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

 

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εφημερίδα «Εποχή», τονίζοντας ότι το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας μας με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικά για τις προσδοκίες εξομάλυνσης μετά την Σύνοδο της Βάρνας ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία «πηγαίνει στα διεθνή φόρα με συμφιλιωτική ρητορική και μόλις γυρίζει πίσω αλλάζει τακτική» και επεσήμανε τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας μας έναντι της γείτονος.

Το ένα είναι το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, «για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο» και η Τουρκία «θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος ότι  «δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα και θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις».

Το δεύτερο θέμα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφορά στην μετατόπιση των συσχετισμών προς μία συντηρητική κατεύθυνση από την απελευθέρωση ενός κοινωνικού δυναμικού στην Τουρκία και σημείωσε ότι «μια πορεία περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στην Τουρκία δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στο να έχουμε πολιτικά και διπλωματικά πεδία διαλόγου».

Τέλος, εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση στο Σκοπιανό, ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και επεσήμανε ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας έχουν την αντανάκλασή τους και στην ΠΓΔΜ. «Γι΄αυτό χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών, για να μπορέσουν να κερδίσουν στο βάθος του χρόνου οι προοδευτικές δυνάμεις και των δύο κοινωνιών», συμπλήρωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ