7 αποφασιστικά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να βάλει στην θέση της την Τουρκία

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ (ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ)

Η λόγος του Περικλή όπως αναφέρεται κατά τον Θουκυδίδη δηλώνει την επιβεβλημένη άμεση αντίδραση της χώρας μας  στην  απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που δήλωσε ότι  ‘’υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία που δεν εγκλωβίζεται  στα σύνορα της’’.

Η χώρα μας θα έπρεπε ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ  ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑ 3 ΣΤΑΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ, βάσει της  συνθήκης της Λωζάννης όπως αναφέρεται στο άρθρο 12, ‘’Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (3)  ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ,  παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν» και φυσικά όπου δεν υπάρχει ελληνικό νησί απέναντι (αρχή της μέσης γραμμής).

Δυστυχώς η χώρα μας μπροστά στον συνεχή κατευνασμό των τελευταίων 25 χρόνων  δεν έχει εκμεταλλευτεί  ούτε τις διεθνείς νομικές ερμηνείες της Συνθήκες της Λωζάννης αλλά ούτε και την δημιουργία εθνικής θέσης – αφηγήματος για τον νομικό εγκλεισμό της Τουρκίας στον Αιγαίο.

Συμπερασματικά η χώρα μας  επίσημα επιβάλλεται:

1.  Να υποβάλει  Ελληνικές ερμηνείες  της Συνθήκης της Λωζάννης για τον αποκλεισμό της Τουρκίας στα 3 στατικά μίλια με ολοκληρωμένο αφήγημα στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

2.  Να συνεργάζονται το Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με Ελληνικά Πανεπιστήμια ή ξένα ώστε να αποκλείσουν νομικά την Τουρκία στα 3 στατικά μίλια με διεθνείς νομικές αξιώσεις.

3.  Να εγκαλεί την Τουρκία, γιατί δεν συντάσσεται με  την πρόταση της Ελλάδας να παραπεμφθεί το θέμα στο διεθνές δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας μέχρι να γίνει διευθέτηση της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας

4.  Να εγκαλεί την Τουρκία, γιατί δεν έχει υπογράψει την σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στην Τζαμάικα όπου 168 χώρες έχουν υπογράψει.

5.  Να καταγγέλλεται νομικά η Τουρκία στον ICAO –  International Civil Aviation Organization και ΙΜΟ – International Maritime Organization διότι δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων στον αέρα και την θάλασσα αντίστοιχα εφόσον και οι 2 αυτοί διεθνείς οργανισμοί ανήκουν στον ΟΗΕ.

6.  Να υποβάλει στον ΟΗΕ βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης έκθεση από τα ηλεκτρονικά ίχνη  των τουρκικών παραβιάσεων, όπου σαφώς αναφέρεται ότι απαγορεύεται να ίπτανται αεροπλάνα της Τουρκίας επάνω από Ελληνικά νησιά –  ‘’Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύσει εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων’’

7.  Να μην επιτρέπει η χώρα μας την διενέργεια ασκήσεων εκτός των 3 στατικών μιλίων και να απορρίπτει κάθε NAVTEX με ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού  από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, επικαλούμενη το άρθρο 51 του ΟΗΕ για το δικαίωμα αμύνης κάθε κράτους όταν απειλείται.

Η χώρα μας πρέπει να σταθεί αντάξια της γενναιότητας και της αποφασιστικότητας της διαφαινόμενης πλέον νέας πολιτικής βούλησης καταγγέλλοντας την Τουρκία  σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – ICAO – IMO  στηριζόμενη στην σκληρή της ισχύ – στρατιωτική ισχύ για να επιβάλει τις απόψεις που απαιτείται άμεσα.


 

Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Κούσαντα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ


 

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

 

 

 

Πηγή: pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ