ΑΠΘ: Είναι η βιβλιοθήκη η αιτία;

ΑΠΘ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Γράφει ο Νίκος Μπέτσιος – Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. π. πολ. επιστ. Παντείου

 

Ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα γεγονότα στο Α.Π.Θ. σχετικά με την κατασκευή εκ μέρους της Πολιτείας βιβλιοθήκης , το γκρέμισμα εκ μέρους των αποκαλούμενων αντεξουσιαστών και στη συνέχεια η επανακατασκευή της.

Η ιστορία είναι ”τοις πάσι” γνωστή , έχει βάθος χρόνου και ”καθεστηκυίας αταξίας” … δεκαετιών.

Εδώ θα ήθελα να εστιάσω, αν η κατασκευή της βιβλιοθήκης , –όπως ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρχει σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ,– είναι η αυτουργός αιτία των διαμαρτυριών, επεισοδίων και εναντίωσης μερίδας φοιτητών, η και εξωπανεπιστημιακών προσώπων , η μήπως το βαθύτερο αίτιο είναι η ίδρυση και λειτουργία της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Σε όλα τα προηγμένα δημοκρατικά Κράτη του κόσμου , υπάρχει και λειτουργεί ένα είδος αστυνόμευσης security στους πανεπιστημιακούς χώρους , με καθορισμένους όρους και προυποθέσεις , όπως λ.χ. η προστασία φοιτητών και λοιπού πανεπιστημιακού προσωπικού , όπως επίσης η προστασία των υλικών υποδομών των Πανεπιστημίων.

Ακόμη και στα κομμουνιστικά καθεστώτα π.χ. Κίνα , λειτουργεί Αστυνομία ….εκεί βέβαια με την πραγματική έννοια του όρου…

Στη χώρα μας πρόκειται να λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία,–σύμφωνα με τις εξαγγελίες–, με ειδικούς όρους για τη διαφύλαξη από την παραβατικότητα εντός αυτών των χώρων , όπως π.χ. η διακίνηση ναρκωτικών , προστασία από κλοπές , διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας από απρόκλητες επιθέσεις και ασφαλώς όχι για την αστυνόμευση των ιδεών.

Το ”στοίχημα” βέβαια είναι αν αυτός ο νεοσύστατος θεσμός θα αποδώσει, η θα υπάρξουν προβλήματα στις συνθήκες λειτουργίας του , όπως π.χ. αν η ολιγομελής αστυνομική φρούρηση δέχεται  αιφνίδιες επιδρομές-εφόδους από πολυμελείς εξωτερικές ομάδες , με δυνητικό απειλητικό κίνδυνο κατά της σωματικής ακεραιότητας και ως εκ τούτων , αν θα χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία …”αστυνόμευση” από την Ελληνική Αστυνομία….

Αν το προσωπικό αυτό θα μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του , υπό τον συνεχή φόβο της απειλής , η ακόμη και της βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος του και αν ο θεσμός αυτός θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και στο μέλλον , αν κάποιος άλλος κομματικός σχηματισμός  βρεθεί στην  εξουσία και είναι αντίθετος με τη λειτουργία του  , πράγμα το οποίο σήμερα  δηλώνεται από ορισμένους κομματικούς φορείς.

Εύχομαι και θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει λογική , γιατί το Κράτος δεν μπορεί να είναι έρμαιο ακραίων αντιλήψεων από μειοψηφικές ομάδες.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Νίκο Μπέτσιο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ