Το απόρθητο φρούριο της Μασάντα: Η τοποθεσία- σύμβολο για το Ισραήλ

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΝΤΑ ΙΣΡΑΗΛ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης 

 

Η εκπόρθηση του φρουρίου της Μασάντα το οποίο έχτισε ο Ηρώδης ο Μέγας, σηματοδότησε το τέλος του Πρώτου Ιουδαϊκού Πολέμου ήτοι της Μεγάλης Εξέγερσης των Ιουδαίων εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος διήρκεσε από το 66 Μ.Χ ως το 74 Μ.Χ (επί της ουσίας η εξέγερση κατεστάλη στα τέλη του 70 Μ.Χ όταν κατελήφθη η Ιερουσαλήμ και τα υπόλοιπα 3 χρόνια ήταν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ομάδων ζηλωτών στην Ιουδαία).

Η ιουδαϊκή εξέγερση ή αλλιώς bellum Judaicum κατεπνίγη στο αίμα απ τις λεγεώνες του Φλάβιου Τίτου, γιου του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, η Ιερουσαλήμ κατελήφθη με έφοδο και εκατοντάδες χιλιάδες Ιουδαίοι σφαγιάστηκαν(συνολικά υπολογίζεται οτι η ανηλεής σφαγή των Ιουδαίων ξεπέρασε το εκατομμύριο).

Ο Θρίαμβος του Τίτου στη Ρώμη περιελάμβανε τους αιχμάλωτους Ιουδαίους ηγέτες Σίμωνα Μπαρ Ζιορά και Ιωάννη Γισχαλά μαζί με τα πολυάριθμα λάφυρα απ τον Ναό της Ιερουσαλήμ, γεγονός που αποτυπώθηκε στη περίφημη Αψίδα του Τίτου στη Via Sacra της Ρώμης.

Το 74 Μ.Χ μια ομάδα 1000 Σικάριων Ζηλωτών υπό την ηγεσία του Ελεάζαρ Μπεν Γιαίρ αψήφησε τις πιθανότητες και με ορμητήριο το  φρούριο της Μασάντα διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο κατά των  ρωμαϊκών δυνάμεων και στο Ενγκέντι και στη Βηθλεέμ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ρωμαίου επιτετραμμένου,Κορνήλιου Φλάβιου Σίλβα διοικητή της περίφημης Δεκάτης Λεγεώνας Legio X Fretensis,  ο οποίος πολιόρκησε τους Σικάριους στο φρούριο της Μασάντα.

ΙΣΡΑΗΛ ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΝΤΑ

Το φρούριο ήταν απόρθητο, χτισμένο σ ένα τεράστιο βράχο μέσα στην έρημο που έβλεπε την Νεκρα Θαλασσα στην Ερημο της Ιουδαιας.

Ο Ελεάζαρ και οι Σικάριοι (Η Σίκα ήταν το περίφημο μαχαίρι των Ιουδαίων) εκτός από εξαιρετικοί πολεμιστές είχαν κ απαράμιλλη γνώση του εδάφους.

Οι τρομερές πολιορκητικές μηχανές της Fretensis η αδάμαστη πειθαρχία των λεγεωνάριων υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και η εμπνευσμένη ηγεσία του Σίλβα έγειραν στο τέλος την πλάστιγγα υπέρ των Ρωμαίων.

Ο Ελεάζαρ πολεμώντας με φανατικό ζήλο και ιδιαίτερη ευφυία εναντίον υπέρτερων δυνάμεων, προτίμησε να αυτοκτονήσει μαζί με όλους τους συμπολεμιστές του παρά να παραδοθεί στους Ρωμαίους.

Αυτό το γεγονός τιμήθηκε στο Ισραήλ κατά τα χρόνια των Πολέμων κατά των Αράβων με την κραυγή των νεοσύλλεκτων στρατιωτών :Sheynit Masada lo tipul- η Μασάντα δεν θα ξαναπέσει ποτέ.

ΤΑΙΝΙΑ The Antagonists

Η Ιστορία αποδόθηκε εκπληκτικά απ την ταινία:

“Μasada:The Antagonists”

με πρωταγωνιστές τον ασύγκριτο Peter O Toole ως Φλάβιο Σίλβα και τον φανταστικό Peter Strauss στον ρόλο του Ελεάζαρ Μπεν Γιαίρ.

Αξίζει!!

 

 

 

 

 

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το φρούριο ήταν απόρθητο, χτισμένο σ ένα τεράστιο βράχο μέσα στην έρημο που έβλεπε την Ερυθρά θάλασσα.

    Στην ΝΕκρα Θαλασσα στην Ερημο της Ιουδαιας.
    Καμμια σχεση με την Ερυθρα Θαλασσα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ