Χακί συνδικαλισμός: Τι συζήτησε ο Άδωνις με αποστράτους;

Ο χακί συνδικαλισμός και ο νόμος Καμμένου για τις Ενώσεις των Στρατιωτικών έβγαλαν είδηση στην συνάντηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το γένος ως κριτήριο εισόδου στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ο συνδικαλισμός στις Ε.Δ.

Η Παλλαϊκή Άμυνα.

– Το μισθολόγιο.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Όσο το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει τόσο πυκνώνουν οι συναντήσεις και των πολιτικών με αποστράτους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών είδε τον τομεάρχη Άμυνας (και μελλοντικό υπουργό σε γαλάζια κυβέρνηση;) Άδωνι Γεωργιάδη και αυτά που είπαν έβγαλαν ειδήσεις.

Η συζήτηση έπιασε όλα τα θέματα, θεσμικά και οικονομικά και απο την αντζέντα δεν έλειψε και η κουβέντα για τον λεγόμενο «χακί συνδικαλισμό» με την ΠΟΣ να υποστηρίζει πως στον τομεάρχη :  “Παρουσιάσθηκε εμπεριστατωμένη ανάλυση για τη διαδικασία ψήφισης της σχετικής διάταξης στο Ν. 4407/2016.  Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι ο συνδικαλισμός έχει άμεση σχέση με την ίδια τη δομή των ΕΔ, την ιεραρχία, την πειθαρχία και την λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ώριμη αντιμετώπιση. Ο συνδικαλισμός, καταργεί σοβαρές αρμοδιότητες από τις Διοικήσεις των Μονάδων και των Σχηματισμών, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ 1 του 1264/1982, που ισχύει πλέον και για τα στελέχη των ΕΔ: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων»“.

Απο εκεί και πέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών στάθηκε ιδιαίτερα στο να επανέλθει η προϋπόθεση «Να είναι Έλληνες-νίδες το γένος» για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Για το μισθολόγιο ζητήθηκε η σύνδεση του μισθολογίου των ε.α. με ε.ε. και η σύνδεση του μισθού του Α/ΓΕΕΘΑ με αυτόν του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ για την στέγαση των στελεχών προτάθηκε η αξιοποίηση στρατιωτικών χώρων για την στέγαση των ε.ε. στελεχών.

Οι απόστρατοι τάχθηκαν και υπερ της παλλαϊκής άμυνας

Σύμφωνα με την ΠΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε το ΔΣ για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το 18σέλιδο υπόμνημα, που του επέδωσε η Ομοσπονδία και δήλωσε ότι είναι στην διάθεση της ΠΟΣ για την επίλυση ή την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε όλη την ενημέρωση που έκανε η ΠΟΣ

Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ, με τον Αντιπρόεδρο και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή και του Ειδικού Συμβούλου Υποστράτηγου ε.α. Εμμανουήλ Κωττάκη.  Η συνάντηση έγινε κατόπιν επιστολής του, στην οποία εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με το ΔΣ της ΠΟΣ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των αποστράτων.

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω:

           1.   Ενημέρωση για την ΠΟΣ.

     2. Τα χαρακτηριστικά των Στελεχών  και η ιδιαιτερότητα των  εργασιακών συνθηκών των  στρατιωτικών.

       3.   Οι αποφάσεις του ΣτΕ και η εφαρμογή τους.

Κατατέθηκε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για υλοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας.

       4.   Ο νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν. 4387/2016)

Προτάθηκε η επανεξέταση της ένταξης των στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ.

Ανταποδοτική σύνταξη (άρθρο 8): Υποβλήθηκε λεπτομερής και αιτιολογημένη πρόταση, για αλλαγή υπολογισμού του συντελεστή των ετών υπηρεσίας, με βάση τον επιπλέον χρόνο που υπηρετούν οι στρατιωτικοί, λόγω υπηρεσιών και ασκήσεων.

  Συντάξεις χηρείας (άρθρο 12): Άρθρο ανάλγητο, το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα τους Στρατιωτικούς, διότι το 55% των συζύγων τους  δεν εργάζεται, επειδή αδυνατεί να εξεύρει εργασία, λόγω συχνών μεταθέσεων.  Από πρόσφατα στοιχεία διαπιστώνεται ότι έχουν αποβιώσει ή φονευθεί στρατιωτικοί και σε ηλικίες κάτω των 58 ετών σε ποσοστό που προσεγγίζει το 8%, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των συζύγων τους ήταν κάτω από 50-52 ετών και δεν θα λάβουν σύνταξη.

    Απασχόληση Συνταξιούχων (άρθρο 20):  Επισημάνθηκε η αντισυνταγματικότητα της ολοσχερούς περικοπής της σύνταξης για στους απασχολούμενους στο Δημόσιο (βάσει γνωμοδότησης Ε.Σ.).

Προτάθηκαν:

Η ολοσχερής κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο εισήχθη στη νομοθεσία πρώτη φορά το 2010, που περιορίζει την οικονομική ελευθερία.

Η μη περικοπή τουλάχιστον της σύνταξης για την άσκηση διδακτικού έργου από τα εν αποστρατεία στελέχη.

Μετοχικά Ταμεία (άρθρο 47):  Προτάθηκε η εξαίρεση των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. από τις διατάξεις του άρθρου, διότι οι πάσης φύσεως κρατήσεις δεν είναι κοινωνικοί πόροι.

  Πρόσθετοι πόροι ασφαλιστικού συστήματος (άρθρο 49):  Προτάθηκε η εξαίρεση των ακινήτων των ΝΠΔΔ του ΥΠΕΘΑ από την εισφορά στον ΕΦΚΑ 20% των εσόδων τους, που προκύπτουν από την εκποίηση και εκμετάλλευση τους.

        Προσαύξηση σύνταξης λόγω επικινδυνότητας:  Υποβλήθηκε πρόταση να εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 43 του ΠΔ 169/2007.

            5.   Συνταγματική αναβάθμιση Ενόπλων Δυνάμεων και προσωπικού.

Η Ομοσπονδία παρουσίασε τις απόψεις της επί του θέματος, το οποίο επεξεργάζεται.  Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε με την ιδέα και ζήτησε συγκεκριμένη και αιτιολογημένη πρόταση για να τη μελετήσει και να την προωθήσει για υλοποίηση.

            6.   Ο συνδικαλισμός στις Ε.Δ.

Παρουσιάσθηκε εμπεριστατωμένη ανάλυση για τη διαδικασία ψήφισης της σχετικής διάταξης στο Ν. 4407/2016.  Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι ο συνδικαλισμός έχει άμεση σχέση με την ίδια τη δομή των ΕΔ, την ιεραρχία, την πειθαρχία και την λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ώριμη αντιμετώπιση. Ο συνδικαλισμός, καταργεί σοβαρές αρμοδιότητες από τις Διοικήσεις των Μονάδων και των Σχηματισμών, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ 1 του 1264/1982, που ισχύει πλέον και για τα στελέχη των ΕΔ: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων».  

             7.   Το γένος ως κριτήριο εισόδου στις Στρατιωτικές Σχολές.

Η Ομοσπονδία πρότεινε να επανέλθει η προϋπόθεση «Να είναι Έλληνες-νίδες το γένος» για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).  Η κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης στρέφεται κατά της ασφάλειας και της ομοιογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλογιζόμενοι το γεωστρατηγικό περιβάλλον της Χώρας μας.

                8.   Παλλαϊκή Άμυνα.

Προτάθηκε η εκπόνηση σχεδίου παλλαϊκής άμυνας στα πρότυπα Ελβετίας και Ισραήλ, ώστε οι πολίτες να είναι οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια φυσική καταστροφή προέκυπτε, αλλά και να συνδράμουν στην άμυνα της Χώρας.

              9.   Προτάσεις της Π.Ο.Σ. για λοιπά θέματα:

ΕΛΟΑΣ:  Επαναφορά της κράτησης 2% επί των δαπανών που καταργήθηκε με το Ν.2873/2000 (άρθρο 34).

  Επίδομα Παραμεθορίου

               Αιμοδοσία αποστράτων: Έκδοση απόφασης ή διαταγής για κάλυψη των αναγκών σε αίμα των αποστράτων, είτε εκτάκτως είτε για  χρόνιες παθήσεις.

Άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα:  Επέκταση της Υ.Α και για την Παροχή Ιατρικών Εξετάσεων πέραν από την Παροχή Δωρεάν Νοσηλείας που ισχύει.

ΑΟΟΑ στο Πικέρμι:  Επιτάχυνση διαδικασιών για πλήρη αποδέσμευση της έκτασης των περίπου 5.500 στρεμμάτων.

ΝΙΜΤΣ και στρατιωτικά φαρμακεία:  Βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Μισθολόγιο: Σύνδεση του μισθολογίου των ε.α. με ε.ε. και σύνδεση του μισθού του Α/ΓΕΕΘΑ με αυτόν του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στέγαση:  Αξιοποίηση στρατιωτικών χώρων για την στέγαση των ε.ε. στελεχών.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης έγινε εποικοδομητική συζήτηση.  Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το ΔΣ για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το 18σέλιδο υπόμνημα, που του επέδωσε η Ομοσπονδία και δήλωσε ότι είναι στην διάθεση της ΠΟΣ για την επίλυση ή την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ομοσπονδία θεωρεί χρήσιμη και εποικοδομητική αυτή τη συνεργασία, στα πλαίσια της ενημέρωσης των κομμάτων για τις θέσεις και τις προτάσεις της.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ