Χαμός στα εξοπλιστικά! Θεοχαρόπουλος- Καμμένος σε κόντρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξέφυγε η συζήτηση για τα εξοπλιστικά στην βουλή. Θεοχαρόπουλος και Καμμένος ανέβασαν τους τόνους. Ο βουλευτής εξαπέλυσε προσωπικά πυρά.

«Όχι στον εθνικολαϊκισμό, όχι σε παλικαρισμούς τέτοιου είδους, τουλάχιστον όχι σε εμάς, όχι στην παράταξή μας. Αυτά δεν περνάνε σε εμάς, να τα κάνετε εκεί που περνάνε» ήταν η ατάκα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που προκάλεσε εντύπωση.

Τι είπε για Σημίτη

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξαπέλυσε μπαράζ πυρών. Στόχος ο Πάνος Καμμένος. Ο βουλευτής ανέφερε στην ομιλία του και τον Κώστα Σημίτη. Χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοχαρόπουλος είπε:

Πρώτα να σας πω ότι στα Ίμια τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μία τέτοια λογική σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, την οποία δεν την έχετε και φαίνεται από το πώς αντιδράσατε στην προκλητικότητα των Τούρκων. Αντιδράσετε και ρίξατε λάδι στη φωτιά.

Δεύτερο, μου αναφέρετε στην ομιλία σας για αίτημα εδώ και οκτώ ετών για την αναβάθμιση των F-16. Πρώτα από όλα δεν σας είπα γιατί υπάρχει αναβάθμιση των F-16, σας είπα γιατί δεν έχει συζητηθεί και αν χρειάζεται μία επικαιροποίηση, για τα 2 δις τώρα, να δούμε τι γίνεται μέσα σε αυτή τη στιγμή της κρίσης.

Δεν απαντήσετε σε αυτό, είπατε ότι είναι αίτημα 8 ετών και βέβαια το ξέρετε ότι είναι αίτημα 8 ετών, υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ ήσασταν πριν 8 χρόνια, το 2007-2009. Παρουσιάζεστε ως νέο;

Δεκαοχτώ χρόνια βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-2009 ήσασταν, που εκτόξευσε τα χρέη της χώρας, εκτόξευσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα. Υπουργός αυτής της κυβέρνησης ήσασταν κ. Καμμένε, μην το ξεχνάτε, εμείς δεν το ξεχνάμε, δεν έχουμε κοντή μνήμη.

Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο και ως παράγοντα αστάθειας λέγοντας:

Και είστε και εσείς απρόβλεπτος παράγοντας. Θα σας το πούμε ξεκάθαρα λοιπόν οι εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας αντί να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σοβαρευτείτε.

Δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε μία ολόκληρη χώρα σε κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία. Για να είμαι βεβαία ειλικρινής οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς αφορούν τον κ. Τσίπρα ο οποίος επέλεξε και τον κ. Βαρουφάκη την πρώτη περίοδο στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και εσάς στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως, με αυτή την έννοια υπάρχουν συλλογικές ευθύνες, όπως μας θύμισε και ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος τις προηγούμενες ημέρες.

Εδώ όμως είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος, στα δρώμενα της κυβέρνησης. Δεν θα έρχεστε ως τιμητής. Θα απαντάτε. Είστε υπουργός δύο χρόνια στην κυβέρνηση. Και αυτό που θα πρέπει να πράττετε από τη θέση που καθόσαστε τώρα είναι να απαντάτε στα ερωτήματα που σας θέτουμε.

Ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει διάλογος για τους εξοπλισμούς

Σε ότι αφορά τα F-16 και τα F-35 o Θ. Θεοχαρόπουλoς τόνισε:

Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35. Το κόστος δε έκαστου κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως το κόστος του προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 υπολογίζεται μεταξύ 1,7 και 2 δις ευρώ. Και να πω για τα F-35 γιατί θα αγοράσει η Τουρκία, η αντιμετώπιση των F-35 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν γίνεται εύκολα από τα F-35, ακόμα και αν αυτά αγοραστούν. Δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή και σε αυτή τη συζήτηση, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τεχνικά και στην επιτροπή.

Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, της οποίας είμαι μέλος και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν έχει συγκληθεί, δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα, ούτε έχει γίνει στο πλαίσιό της κάποια σχετική συζήτηση πριν αποστείλετε οποιοδήποτε αίτημα.

Οι εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας δεν ενδείκνυνται για πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο εκσυγχρονισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ