Χήρες στρατιωτικών: Μένουν χωρίς σύνταξη!

Ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κρύβει εκπλήξεις και για τις χήρες στρατιωτικών: Τις αφήνει ουσιαστικά χωρίς σύνταξη!


Οι δραματικές συνέπειες των νόμων – «οδοστρωτήρων» που ψήφισε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ειδικά σε ότι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που τα πράγματα χειροτερεύουν για τους περισσότερους με καταλυτικό τρόπο.

Μέσα όμως στην γενική εικόνα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πραγματικά η αδικία αλλάζει…«πίστα». Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αδιαφορία που δείχνει η πολιτεία για το πώς θα ζήσουν οι οικογένειες θανόντων συνταξιούχων. Πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν έχοντας χάσει και το στήριγμα τους και την σύνταξη με την οποία ζούσαν;

Το θέμα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 δεν αφορά μόνο το στρατιωτικό προσωπικό και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Όμως σε αυτούς οι πιθανότητες να βιώσουν οι οικογένειες τους την απόλυτη εξαθλίωση είναι περισσότερες.

Και αυτό γιατί τσουβαλιάζονται αν και ασκούν επάγγελμα αυξημένης επικινδυνότητας, έχουν σειρά παραγόντων που  επιβαρύνουν την υγεία τους κατά τον εργασιακό βίο τους, και οι οικογένειες τους, για αντικειμενικούς λόγους (μεταθέσεις), έχουν επί σειρά ετών αυξημένα έξοδα και περισσότερα εμπόδια στην απόκτηση δεύτερου εισοδήματος. Και άρα λιγότερες ευκαιρίες αποταμίευσης.

Ο νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση θανάτου η σύνταξη συνεχίζεται εφόσον είναι 55 ετών ο/η σύζυγος που μένει πίσω. Σε νεώτερες ηλικίες η σύνταξη καταβάλλεται για τρία χρόνια και διακόπτεται. Αν μέσα σε αυτή την τριετία συμπληρωθούν τα 55 έτη θα διακοπεί και θα επανέλθει στα 67. Οι ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα ή αναπηρία 67% και πάνω.

Τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί αυτή η ρύθμιση ζητά να διορθωθούν με ερώτηση του στην βουλή και ο Θ. Δαβάκης. Αν και είναι πράγματι δυσνόητο πως αποφασίστηκε αυτή η ρύθμιση αρχικά αγνοώντας την πραγματικότητα που έχει διαμορφώθει στην ελληνική κοινωνία. Καθώς ένας συνταξιούχος μπορεί να συντηρεί τον ίδιο, την σύζυγο του, την πεθερά του, τα ανύπαντρα άνεργα παιδιά του, κτλ

Ακόμα και έτσι πάντως και παρά τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι μάλλον βέβαιο πως η κυβέρνηση δύσκολα θα αλλάξει τώρα πια την απόφαση της.

 

Νόμος Κατρούγκαλου: Πώς επηρεάζει τους απόστρατους – ArmyNow.net

Ο νόμος Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δείτε πώς επηρεάζει τους απόστρατους του Tαξιάρχου ε.α. Βασίλη Νικολόπουλου, Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών Με τον Ν.4387/2016, για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από 1/1/2017 εντάσσονται όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και όλοι οι συνταξιούχοι (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ένταξης του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ.

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ