ΧΩΚ: Πυροβολικό εναντίον αεροσκαφών – Πότε αξιολογήθηκαν

ΧΩΚ: Η αντιαεροπορική «ομπρέλα» του Στρατού Ξηράς αξιολογήθηκε για ακόμα μια φορά προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια της.

Το σύγχρονο Πυροβολικό διακρίνεται σε Πυροβολικό Μάχης και Αντιαεροπορικό Πυροβολικό. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν και Μονάδες Αντιαρματικού Πυροβολικού.

Η αποστολή του Α/Α Πυροβολικού είναι να εξουδετερώσει ή να μειώσει την αποτελεσματικότητα της επίθεσης ή επιτήρησης από εχθρικά αεροσκάφη ή βλήματα μετά την εκτόξευσή τους, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ασφαλής διεξαγωγή των επίγειων πολεμικών επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 έγινε έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας της 181 ΜΚ/Β «HAWK» από τον Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και το εξαιρετικό ηθικό της Μονάδας.

Το σύστημα HAWK (Homing All the Way Killer) αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1956 και από τότε συνεχώς βελτιώνεται και συμπληρώνεται.

Το επιχειρησιακό και τεχνικό προσωπικό της πρώτης Ελληνικής Μοίρας ΧΩΚ (180 ΜΚ/Β «ΧΩΚ») εκπαιδεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1964.

 

 

Το 1965 παρέλαβε το υλικό και ολοκλήρωσε την οργάνωσή της ενώ το 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το 1973 παραλήφθηκε και η δεύτερη Μοίρα ΧΩΚ (181 ΜΚ/Β «ΧΩΚ»), η οποία οργανώθηκε στην Αθήνα και μεταστάθμευσε το 1974 στην Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 
 

Χαρακτηριστικά συστήματος HAWK

Χαρακτηριστικά 

Βεληνεκές

42000 μ

Αποτελεσματικότητα

90-95%

Χρόνος Απόκρισης

10-16 δ.

Ρυθμός βολής

1 πύραυλος/5 δλ

 

 

 
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ