Μήπως ο κ. ΥΕΘΑ να ψάξει για διαρροές πρώτα στο δικό του επιτελείο;

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

Μεσούσης της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, αποφάσισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να κάνει δηλώσεις εναντίον των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατηγορώντας τα για την δημοσιοποίηση της  μεταφοράς όπλων και οπλικών συστημάτων ν στην Ουκρανία.

Αντιλαμβάνεται ο κος Παναγιωτόπουλος ότι είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ηγείται πολιτικά των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εξιλαστήριο θύμα στα πολιτικά παιχνίδια που παραβιάζουν τους θεσμούς και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εργαλειακά για να καλύπτουν τις κυβερνητικές ανεπάρκειες;

Και όλα αυτά γιατί:

  1. Μαθαίνουμε από τους Ουκρανούς και τις ΗΠΑ για τις μεταφορές ενεργών οπλικών συστημάτων σε ξένες χώρες.
  2. Η Κυβέρνηση και ο κος Υπουργός όφειλαν πριν πάρουν τέτοιες αποφάσεις να τις φέρουν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Και δεν το έκαναν ούτε την πρώτη φορά που στείλαμε όπλα στην Ουκρανία, ούτε τώρα που στέλνουμε τεθωρακισμένα και οπλικά συστήματα. Δύο φορές ακύρωσαν το κοινοβούλιο.

  1. Η δικαιολογία ότι δεν το έκαναν, γιατί το θέμα είναι απόρρητο, είναι αστεία και τους εκθέτει από την στιγμή που το μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και ξένα δημοσιεύματα.
  2. Η θέση του να πάνε τα πολιτικά κόμματα να τους ενημερώσει είναι εξόχως αντιθεσμική, αυτός οφείλει να φέρει το θέμα στο Κοινοβούλιο.

Πως δηλαδή να πάνε να ενημερωθούν τα κόμματα; Κατόπιν εορτής, αφού το διάβασαν στις εφημερίδες από άλλους και αφού έχει ληφθεί η απόφαση και εκτελείται ήδη;

  1. Η προσπάθεια να κατηγορηθούν οι Ένοπλες δυνάμεις για την διαρροή, λέγοντας ο ίδιος ο Υπουργός δημόσια και με θυμωμένο ύφος μάλιστα, ότι τα Επιτελεία ευθύνονται για την δημοσιοποίηση και ότι είναι ελβετικό τυρί τα επιτελεία, είναι εξίσου γελοίες, ανακριβείς και εκθέτουν τον ίδιο τον Υπουργό.
  2. Η εμπειρία μου επί πολλά χρόνια στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας και στα Επιχειρησιακά επιτελεία μου δείχνει ότι οι διαρροές είναι πολύ πιο πιθανές και γίνονται πολύ ευκολότερα από το περιβάλλον του ίδιου του Υπουργού, γιατί όσοι στελεχώνουν τις θέσεις του επιτελείου των Υπουργών αφενός έχουν πολιτική και κομματική ταυτότητα, αφετέρου έχουν πολύ πιο χαλαρές αντιλήψεις περί ιεραρχικού ελέγχου, θεσμών, αρχών και εμπιστευτικότητας. Θεωρούν τους εαυτούς τους (ακόμη και αν είναι εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ.) ότι είναι εκτός ιεραρχικού στρατιωτικού συστήματος, όπου εκεί θα ελέγχονταν και θα λογοδοτούσαν αυστηρά στους ιεραρχικά ανώτερούς τους.

Εκεί να ψάξετε κύριε Υπουργέ για διαρροές, στο επιτελείο το δικό σας, και να σέβεστε περισσότερο τους  Επιχειρησιακούς/Επιτελικούς αξιωματικούς που είναι αφιερωμένοι αυστηρά και  στα εξαντλητικά τους καθήκοντα στους θαλάμους Επιχειρήσεων και στις μάχιμες μονάδες και όχι σε προθαλάμους Υπουργών και  σε πολιτικά γραφεία.

Και οφείλετε να ανασκευάσετε τάχιστα τις ατυχείς σας δημόσιες επικρίσεις και δηλώσεις, πόσο μάλλον όταν είναι αβάσιμες χωρίς στοιχεία (είστε και νομικός) και να σκεφτείτε πόσο κακό κάνετε στην χώρα και στις Ε.Δ. όταν τις χρησιμοποιείτε εργαλειακά στα πολιτικά παιχνίδια.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ