ΥΕΘΑ: Μέσα στο 2020 ο «οδικός χάρτης» για παραγωγή ελληνικού UAV

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τι είπε μεταξύ άλλων.

Η παραγωγή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) από ελληνικά χέρια είναι μέσα στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και η ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτά είναι μερικά από τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, που είχε, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου: «Μέσα στο 2020 η Ελλάδα θέλει να έχει τον “οδικό χάρτη” που θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε το δικό μας UAV. Δεν θέλω να πω πότε υπολογίζουμε ή πότε θέλουμε να πετάξει το πρώτο, ωστόσο μέσα στον επόμενο χρόνο θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι χρειαζόμαστε ώστε να φτιάξουμε γραμμή παραγωγής».

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ το ελληνικό UAV σχεδιάζεται να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμυνα και την ασφάλεια, από το 2021.

Ο ΥΕΘΑ μάλιστα εξήγγειλε για την αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών ευκαιριών τη σύσταση ενδιάμεσου φορέα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν στην καινοτομία και την έρευνα για την εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Παράλληλα ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις που υπάρχουν τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ, που αφορά την ενοικίαση ή αγορά δύο και τριών UAV αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκονται στο «τραπέζι» και θα πάνε προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», ενώ παραδέχτηκε ότι εκτός από την πρόταση της Γαλλίας για τις πολυσυζητημένες και πανάκριβες Belharra υπάρχει και η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά τεσσάρων πλοίων, ωστόσο όπως υπογράμμισε οι προτάσεις ουσιαστικά είναι σε πρώιμη φάση, ενώ τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις του ΠΝ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ