ΥΕΘΑ: Τι θα γίνει με την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τα Rafale

RAFALE ΤΑΝΑΓΡΑ

Η δυνατότητα εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο ζήτημα της εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών Rafale υφίσταται να προκύψει στο μέλλον, όχι όμως στο αρχικό στάδιο της προμήθειας, αφού γίνεται για ειδικούς λόγους από την κατασκευάστρια εταιρεία, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα για την προμήθεια των Rafale».

«Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία, υπό την προϋπόθεση της αξιόπιστης, χρονικά και ποιοτικά, απόδοσης του έργου που τυχόν αυτές θα αναλάβουν και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Διευκρίνισε δε, ότι η αρμοδιότητα για την αμυντική βιομηχανία «ασκείται αρμοδίως τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, όσο και από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, με γνώμονα αφενός την εξασφάλιση των απαιτούμενων μέσων και υλικών που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης επιπλέον μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα, «Πιθανότητες ένταξης επιπλέον μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία», ξεκαθάρισε ότι «τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενεργοποίησης υποπρογράμματος για την απόκτηση επιπλέον αεροσκαφών Rafale, πέραν των 18 των οποίων η προμήθεια, μετά του συναφούς εξοπλισμού και όπλων, τελεί υπό υλοποίηση».

Υπογράμμισε δε, ότι «οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, έχουν καθοριστεί από το ΓΕΕΘΑ, πλην όμως, το θέμα άπτεται εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και δομής δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεπώς περαιτέρω στοιχεία δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ