ΥΕΘΑ: Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο για F-16, Mirage και υποβρύχια

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

Την έναρξη νομοθετικών πρωτοβουλιών για όλους τους τομείς των Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη εκδήλωσης της ΓΔΠΕΑΔΣ

 

Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση των F-16, τις συμβάσεις υποστήριξης των Mirage και τις συμβάσεις των excess materials για τα υποβρύχια, θα παρουσιαστεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να πάρει στη συνέχεια το δρόμο προς την Βουλή.

Η ανακοίνωση ήρθε από τον ίδιο τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο σήμερα το πρωί κηρύσσοντας την έναρξη της 1ης Συναντήσεως Εργασίας με θέμα «Ανάλυση Γεωπολιτικού Περιβάλλοντος Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ.

Παρουσία όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και των καθηγητών και αναλυτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι είναι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση, όχι η τελευταία και αποκάλυψε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες γρήγορα που θα βάλουν κι αυτές το μικρό τους λιθαράκι στο μεγάλο αγώνα που γίνεται για να αναβαθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου ότι υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις».

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Πρέπει να ξεκινήσουμε δεδομένης της συγκυρίας από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των μεγάλων οπλικών συστημάτων τα οποία κακά τα ψέματα πρέπει να έχουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργικότητας στη διάθεσή μας».

Θέτοντας ο ίδιος ο ΥΕΘΑ και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι μετά το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, θα ακολουθήσει η διαβούλευση, η νομοθετική διαδικασία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει ο προϋπολογισμός, «θα έχουμε τακτοποιήσει αυτά τα δύο-τρία αρκετά πολύ σημαντικά θέματα κι από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς και τα υπόλοιπα».

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ανακοίνωσε Ν. Παναγιωτόπουλος  θα αφορούν και την ενδυνάμωση του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα

«Ο αγώνας όλων, κι είμαι σίγουρος ότι αυτό καλύπτει τον καθένα και την καθεμία από εσάς μέχρι κεραίας, είναι να κάνουμε τώρα την προσπάθεια ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν πιο έτοιμες, πιο αξιόμαχες και σε επίπεδο πλατφόρμας και σε επίπεδο προσωπικού. Αυτό χρειάζεται παρεμβάσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε χωρίς φόβο και πάθος στις διευθετήσεις, τακτοποιήσεις των εκκρεμοτήτων που πρέπει να γίνουν και να προχωρήσουμε γοργά» σημείωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

Η γεωστρατηγική ανάλυση στο επίκεντρο της εκδήλωσης

Στην ίδια την Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Καμπέρος» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ ομιλίες πραγματοποίησαν:

Ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων – Ενεργειακός Οικονομολόγος. Η κ. Μαρία Μπόση, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κωνσταντίνος Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Δρ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής και ο κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην τελετή έναρξης της Συνάντησης παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

Κατά την έναρξη της Συνάντησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρήσαμε ότι όπως σε επιχειρησιακό επίπεδο η διακλαδικότητα οδηγεί σε συνέργειες, συνεργασίες και καλύτερο επιχειρησιακό αποτέλεσμα, έτσι και στο επίπεδο της γεωστρατηγικής ανάλυσης πρέπει να προσελκύσουμε κοντά μας όλους αυτούς που έχουν, λόγω ειδικής γνώσης, μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη σε αυτά τα θέματα.

Γι’ αυτό το λόγο κάναμε και το άνοιγμα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργώντας Στρατιωτικό Γραφείο με στελέχη τα οποία λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο Υπουργείων, διότι ασφαλώς αυτά τα δύο Υπουργεία είναι οι πυλώνες χάραξης της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας κι επομένως πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, διότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και των σύνθετων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, ιδίως σε αυτές τις εποχές, θεωρώ ότι τα δύο Υπουργεία πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η διπλωματία προσαρμόζεται στην Εθνική Άμυνα και η Εθνική Άμυνα προσαρμόζεται και τροφοδοτεί με δεδομένα τη διπλωματία και οι δύο αυτοί πυλώνες, συνεργαζόμενοι και όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον ή μη επικοινωνώντας επαρκώς ο ένας με τον άλλον, νομίζω ότι μπορούν να παράξουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την εθνική γραμμή.

Γι’ αυτό το λόγο προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να ενδυναμώσουμε τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, έτσι ώστε αυτή η Διεύθυνση, αναμφιβόλου στρατηγικής αξίας για το Υπουργείο, να μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, να παράξει περισσότερη δουλειά.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

Στο πλαίσιο αυτής της δουλειάς οργανώνεται σήμερα αυτό το επιστημονικό συνέδριο και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για να διοργανωθεί. Όλοι έχουμε να αποκομίσουμε από τις εργασίες του. Νομίζω ότι θα ακουστούν πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Προσδοκώ πραγματικά τις τοποθετήσεις των εκλεκτών καθηγητών.

Είναι γι’ εμένα μεγάλης σημασίας, τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να εισφέρουν με την ειδική τους γνώση και την ολοκληρωμένη σφαιρική οπτική γωνία στη γεωστρατηγική ανάλυση, στη γεωπολιτική, στα ζητήματα στρατηγικής επικοινωνίας, έτσι ώστε να αποκομίζουμε κι εμείς κι εσείς, εννοώ τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κάποιες γνώσεις που ασφαλώς θα διευρύνουν τους ορίζοντες κάτω από τους οποίους προσεγγίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

Γι’ αυτό το λόγο εγώ δηλώνω την ικανοποίησή μου για τη συνολική δουλειά που γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση, αλλά και για τη νέα αυτή κατεύθυνση, η οποία θα προσδώσει κάτι επιπλέον στις εργασίες όλων μας εδώ στο Υπουργείο. Καλωσορίζω τους εκλεκτούς κύριους καθηγητές. Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές.

Νομίζω ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό, ιδίως δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ασφαλώς και πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ευαισθητοποιημένες σε κάθε αλλαγή. Καταλαβαίνετε ότι οι αλλαγές σήμερα είναι ραγδαίες, το περιβάλλον είναι εντελώς ρευστό και επομένως ως ανώτατο στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Δεν θα είναι αυτή η μόνη επιστημονική εργασία. Ασφαλώς θα ακολουθήσουν κι άλλες. Νομίζω έχει σημασία να ακολουθήσουμε εδώ ένα σφιχτό ρυθμό, έτσι ώστε να έχουμε το προνόμιο οι ειδικοί στη γεωστρατηγική ανάλυση να εισφέρουν τις απόψεις τους και στον δικό μας κύκλο».

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΔΠΕΑΔΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ